Ujedinjeni građani protiv političkih kameleona

Nova politička inicijativa “Zagreb je naš”: Zagreb nije u vlasništvu Milana Bandića i stranaka koje ga drže na vlasti

L. T.

foto: "Zagreb je naš"

foto: "Zagreb je naš"

“Nova politika koju želimo zastupati bazirana je na principima široke participacije, uključivosti i otvorenosti, bazirana je na ideji da smo mi, građani, ti koji trebamo suodlučivati o resursima grada, o javnim i komunalnim uslugama, ustvrdila je sveučilišna profesorica Danijela Dolenec. Također, ona je navela da inicijativa "Zagreb je naš" gradi "široku političku platformu i poziva progresivne stranke, građanske inicijative i građane da se priključe".



U Zagrebu je predstavljena politička platforma Zagreb je naš, koja će na predstojećim lokalnim izborima nastupiti kao alternativa aktualnim političkim strankama, odnosno njihovim kandidatima i kandidatkinjama zainteresiranima za gradonačelničku poziciju. Javnosti se ova inicijativa predstavila akcijom pred zagrebačkim Paromlinom, kako navode, “simbolom zapuštenosti i lošeg upravljanja gradom Zagrebom”, gdje su njezini članovi otkrili bistu Milanu Bandiću. Na bisti su istaknuli simbole “svih stranaka koje Bandiću u Zagrebu godinama čuvaju leđa”.


– Platforma želi okupiti građane, inicijative i progresivne političke stranke oko ideje da je potrebno puno šire sudjelovanje građana u odlučivanju o budućnosti grada Zagreba nego što je to dosad bio slučaj. Nasuprot sve prisutnijoj tendenciji privatiziranja javnih dobara, platforma se zalaže za svima dostupne i kvalitetne komunalne i javne usluge, od vodnih usluga i gospodarenja otpadom do vrtića i staračkih domovam, stoji u proglasu političke platforme Zagreb je naš.


Platformu sačinjavaju aktivisti koji se već niz godina bore protiv samovolje aktualnog gradonačelnika Milana Bandića, a jedna od njihovih najpoznatijih akcija jest pokušaj očuvanja javnih površina, koje je Grad Zagreb ustupio poduzetniku Tomislavu Horvatinčićuz za potrebe gradnje njegovog stambenbo-poslovnog centra na Cvjetnom trgu, u strogom središtu grada.




– Platforma “Zagreb je NAŠ!” nastala je kao odgovor i otpor šesnaestogodišnjoj politici uništavanja grada na čelu s Milanom Bandićem i svim političkim strankama koje su ga sve ove godine održavale na vlasti. Stoga su jutros ispred zagrebačkog Paromlina članovi Platforme – aktivisti, znanstvenice, učitelji, sindikalisti, kulturnjaci, umirovljenice, odgajateljice u vrtiću, sportašice, sudionici kvartovskih inicijativa, društveni poduzetnici – otkrili bistu gradonačelnika Milana Bandića na kojoj su istaknuli simbole svih onih stranaka koje su mu godinama čuvale leđa i s njim dijelile plijen, stoji u priopćenju nove političke alternative u glavnom gradu.


Za situaciju u gradu, poručio je Tomislav Tomašević, bivši predsjednik Zelene akcije i jedan od članova Platforme,  “jednako su odgovorni i SDP, HDZ, HNS i HSLS, koji godinama glume opoziciju, a zapravo su u dilu s Bandićem”.


– Zagreb je naš, a ne Bandićev i stranaka koje ga održavaju na vlasti, istaknuo je Tomašević.


Sociolog Dražen Šimleša, pak,  javnost je upozorio je “da su komunalne usluge u Zagrebu u procesu privatizacije, od pročistača otpadnih voda pa sve do odvoza otpada”, naglasivši pritom da “Zagreb je naš” “kroz svoje političko djelovanje želi dati drugačiji smjer razvoju grada, u kojem su komunalne usluge javne i dostupne svim građanima i građankama”.


– Nadolazeće lokalne izbore vidimo kao svojevrsni referendum o tome na koji način se upravlja gradom i što će se događati s komunalnim uslugama. Iskustva iz EU i svijeta nas uče da privatizacija komunalnih usluga dovodi do povećanja cijena i smanjenja kvalitete. Želimo se predstaviti kao politička opcija koja će se tome vrlo jasno i odlučno suprotstaviti i zato ističemo da je Zagreb naš i nije na prodaju, istaknuo je Šimleša.


Nekadašnja pomoćnica ministra kulture u mandatu Antuna Vujića,  Naima Balić, istaknula je da je “na temelju svog dugogodišnjeg iskustva u poljima kulture i obrazovanja zaključuje da ne postoji dugoročna vizija ni strategija u upravljanju i razvoju gradskih institucija te da grad konačno treba stvarati i provoditi politike u interesu svih građana”.


U vrijeme rata, napomenula je, u Zagrebu su izgrađene dvije gimnazije, škola u Malešnici, sagrađeni su vrtići i dom za mlade, dok današnjoj djeci, iostaknula je, “nisu pruženi uvjeti za obrazovanje, a infrastruktura u školama je zastarjela”.


– U Zagrebu se vodi klijentelistička politika, nema kulturne politike, nema strategije i zato želimo promjene, želimo da Zagreb bude naš jer pripada svim građanima i svi volimo naš grad, istaknula je Balić.


Platforma Zagreb je naš ističe kako “odgovor na političku krizu i krizu upravljanja gradom vidi u novoj politici, u kojoj institucije uključuju građane u proces oblikovanja razvoja grada”.


– “Nova politika koju želimo zastupati bazirana je na principima široke participacije, uključivosti i otvorenosti, bazirana je na ideji da smo mi, građani, ti koji trebamo suodlučivati o resursima grada, o javnim i komunalnim uslugama, ustvrdila je sveučilišna profesorica Danijela Dolenec. Također, ona je navela da inicijativa “Zagreb je naš” gradi “široku političku platformu i poziva progresivne stranke, građanske inicijative i građane da se priključe”.


– Pozivamo građane da se mobiliziraju, da formiraju liste za mjesne odbore i vijeća gradskih četvrti. Govorimo da je Zagreb naš jer želimo suodlučivati o tome kako se koriste gradski resursi i kako se oblikuju javne usluge. Naš je zato što moramo, kao građani, imati dostupne i kvalitetne javne usluge i zato što su vrtići, škole, parkovi, kvartovi i ulice naši. I zato kažemo, Zagreb je naš jer želimo vratiti grad u svoje ruke, zaključila je Dolenec.


Platformu Zagreb je naš, rekosmo, sačinjavaju aktivisti poznati po radu u nizu nevladinih udruga i građanskih inicijativa, ljudi koji su se aktivno suprotstavljali klontroverznim potezima gradske vlasti kao što je izgradnja crkve u parku na Savici, odnosno koji neprestano upozoravaju na goruće probleme Grada Zagreba, kao što su promašena politika odlaganja otpada.


Političku platformu Zagreb je naš javnosti su predstavili Paul Stubbs, Mislav Žitko, Teodor Celakoski, Danijela Dolenec, Iva Ivšić, Nikola Biliškov, Jelena Miloš, Tomislav Tomaševic, Mario Kovač i Mima Simić.