Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. siječnja 2020.
Ispis članka: Hrvatska, čini se, postaje pravi turistički hit među Amerikancima - Novi List

NoviList.hr

Hrvatska, čini se, postaje pravi turistički hit među Amerikancima

Oštar rast

30. studeni 2018 13:17

Napisao: Andrea Bralić

Ilustracija Marin Aničić

Hrvatska turistička zajednica sudjeluje na najvećem godišnjem skupu udruženja sjevernoameričkih turoperatora (USTOA) u Phoenixu. Uz HTZ, sudjeluju i TZ grada Zagreba, TZ Dubrovačko-neretvanske županije i TZ grada Dubrovnika, a konferenciji je prisustvovao i direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić koji je naglasio da je Hrvatska na američkom tržištu jedna od najbrže rastućih destinacija:

– Ovo je bila prilika za susrete s ključnim partnerima kao što su TravelZoo, Collette, Holiday Vacations, Cox and Kings, The Travel Corporation i Stride Travel, izjavio je Staničić, dodavši kako se u 2019. očekuje nastavak dvoznamenkastog rasta prometa iz SAD-a, a u čemu će značajno pridonijeti i novi direktni let American Airlinesa na relaciji Philadelphia-Dubrovnik. Odličan status naše zemlje na velikom američkom tržištu potvrđuju i rezultati tržišnog istraživanja kompanije PricewaterhouseCoopers, a prema kojem je Hrvatska uvrštena među top pet »Off the Beaten Track« destinacija, odmah nakon Islanda i Kambodže, a prije Kolumbije i Vijetnama.

Prema podacima sustava eVisitor, u dosadašnjem dijelu godine s tržišta SAD-a ostvareno je 578 tisuća dolazaka i 1.6 milijuna noćenja, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 23 posto u dolascima i 18 posto u noćenjima. Top destinacije američkih turista po ostvarenim noćenjima su Dubrovnik, Split, Zagreb, Hvar i Rovinj.