Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. prosinca 2019.
Ispis članka: Riječanin postavio svjetski rekord: Vitomir Maričić preronio nevjerojatna 202 metra - Novi List

NoviList.hr

Riječanin postavio svjetski rekord: Vitomir Maričić preronio nevjerojatna 202 metra

Ronjenje na dah

18. travanj 2018 09:08

Napisao: P. N.

Riječani uspješni na natjecanju u ronjenju na dah u bazenskim disciplinama u Caldognu u Italiji

Vitomir Maričić je rekordni zaron ostvario u svojoj najjačoj disciplini DNF – odnosno ronjenju bez peraja / Foto I. NOBILO

CALDOGNO - U Caldognu u Italiji održano je natjecanje u ronjenju na dah u bazenskim disciplinama, a blizina Hrvatske privukla je mnoge naše ronioce i reprezentativce da naprave ekstra natjecanje ususret svjetskom prvenstvu i ostvare reprezentativnu normu.

Talijani su kao vrhunski domaćini ugostili našu delegaciju na najljepši mogući način, a Riječanin Vitomir Maričić zahvalio im se poklonivši njihovom bazenu novi svjetski rekord preronivši 202 metra.

Maričić je rekordni zaron ostvario u svojoj najjačoj disciplini DNF – odnosno ronjenju bez peraja.

Zaron je bio dug 202 metra, što je dva metra više od starog rekorda koji je držao Francuz Arthur Guerin Boëri, a trajao je gotovo 5 minuta, što je ekstremno čak i za elitne ronioce, ali Maričić ima specifičan stil opuštanja i ronjenja koji mu u kombinaciji s izuzetno velikim plućnim kapacitetom omogućava tako duge boravke ispod površine u kretanju.

Prije tjedan dana, Vitomir je na državnom prvenstvu napao još jedan svjetski rekord po CMAS-u, međutim zaron nije bio validan. Trenutno je na ljestvici rezultata u DNF disciplini Vitomir prvi i po AIDA bodovanju sa zaronom od 201 m iz Beograda u veljači ove godine, pa se s pravom nada dobrom plasmanu na nadolazećem svjetskom prvenstvu.

Maričić je rekordni zaron ostvario u svojoj najjačoj disciplini DNF – odnosno ronjenju bez peraja / Foto I. NOBILO

Ovo natjecanje je bilo važno i za još jednog »gnjurca« s Kantride. David Čustić, talentirani hrvatski plivački reprezentativac i rekorder iz Lovrana, nakon svega dva mjeseca treninga s Vitomirom na našim bazenima, pod budnim okom Petra Bralića – glavnog spasioca, na ovom je natjecanju ostvario A normu za svjetsko prvenstvo koje će se održati u Italiji za dva mjeseca, pa ćemo tako imati od sada dva predstavnika na smotri elitnih ronioca. David je zaronio 165 metara u istoj disciplini – DNF.

Hrvatska reprezentacija je inače najuspješnija reprezentacija u ovom sportu koji uskoro postaje olimpijski sport, a na državnom prvenstu održanom prije tjedan dana u Zagrebu i ovaj vikend u Italiji svoje mjesto u izabranoj vrsti osigurali su A normom još i Vanja Peleš, Mirela Kardašević, Lidija Lijić, Boris Milošić, Arijan Zec i naravno, najtrofejniji ronioc na svijetu Goran Čolak. Svakako će još biti mjesta za nešto B normi i još jedno jako hrvatsko izdanje. S obzirom na pomlađenu ekipu, možemo očekivati još neko vrijeme dobre rezultate iz ovog iznimno zahtijevnog sporta, a i prve medalje na Kantridi!