Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 26
Sutra: 10° 10° 26
28. siječnja 2020.
Slatka slučajnost

Znate li da je dječak zabunom osmislio sladoled? Ove su omiljene namirnice nastale potpuno - slučajno

FOTO/Pixabay
FOTO/Pixabay
Autor:
Objavljeno: 3. travanj 2019. u 7:52 2019-04-03T07:52:56+02:00

Iako se čine kao da su nastale dugotrajnim procesom, namirnice poput čokoladnih keksića s mrvicama ili sladoled na štapiću, zapravo su nastale zabunom. 

Jeste li razmišljali kako je nastao smoki? Ili omiljeni ljetni "slushy" koji ljetne vrućine čini podnošljivima? Odgovor je vrlo zanimljiv - mnoge omiljene grickalice su nastale sasvim slučajno. Portal Insider donosi nekoliko popularnih koje su ljudi "izmislili" zabunom. 

Slushy

Vlasnik kompanije „Dairy Queen“, Knedlik iz Kanzasa, morao je improvizirati kad mu se zbog velike vrućine pokvario aparat za sokove. Situacija se dogodila pedesetih godina prošlog stoljeća, kada je Knedlik u zamrzivač stavio boce soka.

Izvadivši boce iz zamrzivača, Knedlik je shvatio da su sokovi djelomično zaleđeni i puni mrvica leda. Služeći takav sok kupcima, uvidio je da proizvod postaje omiljen. Upravo je tako igrom slučaja, nastao omiljeni ljetni „slushy“.

FOTO/Flickr

Pahuljice

Braća W. K. i John Harvey Kellog 1898. godine su radeći granola pločice, zabunom stvorili pšeničnu bobicu s pahuljicama. W.K. Kellogg je odlučio grešku primijeniti na kukurz i tako su nastale omiljene nam pahuljice.

FOTO/Flickr, Kellog

Komadići čokolade na omiljenim kolačićima

Ruth Graves Wakefield iz Massachusettsa je htjela napraviti smjesu čokoladnog maslaca za kekse, ali je ostala bez čokolade za kuhanje.

Zamijenila je čokoladnu pločicu od Nestléa i zaključila da će se otopiti u smjesu. Ali, čokolada je ostala mekana i u komadićima, pa su tako nastali omiljeni kolačići s čokoladnim mrvicama. Njezin originalni recept se i dalje nalazi na vrećicama Nestléa.

FOTO/Flickr

Sladoled na štapiću

1905. jedanaestogodišnji dječak Frank Epperson iz San Francisca je preko noći ostavio mješavinu vode i slatkog praha. Unutra je, prema pisanju Insidera, ostavio i drveni štap za miješanje. Kada se smjesa smrznula, Epperson ju je kušao i toliko se oduševio, da ju je počeo prodavati po susjedstvu.

FOTO/PxHere

Omiljeni prijatelj filmskih večeri 

Korporacija Flakall u Wisconsinu, proizvodila je stočnu hranu pomoću stroja za brušenje u koji je ubacivala kukuruz. Razlog je da životinje ne bi žvakale oštra zrna. Radnici su jednom prilikom u strojeve stavljali navlaženi kukuruz da bi ga očistili, a vrućina je izbacila kukuruz poput kokica bez zrna. Zaposlenik kompanije, Edward Wilson, dodao je začine smjesi i prozvao ih "Korn Kurls". Tako je, jednostavno rečeno, nastao smoki!

FOTO/Flickr

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze