Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. siječnja 2020.
Stara škola

'Stani u kut i tiho plači': Iskopali smo savjete ženama za zavođenje iz 19. stoljeća. Urnebesni su

Photo/Pixabay
Photo/Pixabay
Autor:
Objavljeno: 9. veljača 2019. u 7:45 2019-02-09T07:45:02+01:00

Mnoge će žene i danas potražiti neki savjet vezan uz muškarce, ali savjeti s početka 19. stoljeća su zaista urnebesni.

Mnogi časopisi i danas nude svakojake savjete o tome kako pronaći idealnog muškarca. Što obući, kako se ponašati i što reći, bila je aktualna tema i početkom 19. stoljeća. Nakon urnebesnih savjeta za mladenke  gdje se sve vrtilo oko toga kako odbiti seks, pronašli smo stare savjete o ženskom ponašanju općenito. 

Nemojte zbijati šale

Harvey Newcomb je napisao knjigu naslova "Kako biti dama: sadrži korisne savjete oblikovanja karaktera" još 1850., prenosi Insider. 

"Nemojte si dozvoliti zbijati šale s vašim partnerom. Zbijanje šala može dovesti do sarkazma, što je vrlo loša navika za jezik", stoji u knjizi. Osim što nije poželjno da žene budu humoristične, autor je savjetovao žene oko oblačenja, rekavši da je potrebno izbjegavati usku odjeću. 

"Ako znate išta o crnim zmijama, to je ne da napadaju otrovom, već se stisnu oko žrtve i zaustave cirkulaciju. Ne moram dalje govoriti da je ovo slično oblačenju uskih haljina", prenosi Insider.

Rozo donje rublje

"Rublje bi trebalo biti apsolutno čisto, a svaka bi žena trebala oblačiti najbolje donje rublje koje si može priuštiti", stoji u knjizi "Žena, njezin spolni i ljubavni život", autora Williama Josephusa iz 1927. 

Autor je dodao i da je idealna boja donjeg rublja roza. "Žao mi je što moram reći, ali poželjna je i čipka koja će privući prosječnog muškarca."

Nemojte sramotiti partnera javnim iskazivanjem nježnosti

Jedan je novinski članak iz 1938. godine objavio savjete ženama kako da se ponašaju na spoju. Savjeti su uključivali odgovore na pitanja o tome kako sjediti, što obući i o čemu pričati. Glavni je savjet bio da žene ne diraju partnera u javnosti. "Nemojte javno iskazivati nježnosti. To pokazuje loš ukus i obično ili osramoti ili ponizi muškarca. Bezbrižne se žene nikada ne dopadnu muškarcima. Nemojte pričati dok plešete, jer ako muškarac pleše - on želi plesati. 

Članak savjetuje ženama da ne budu sentimentalne i da ne pokušavaju manipulirati muškarčevim osjećajima, kako bi on rekao nešto što ne želi. Napominje se i da žena ne bi trebala piti dok je u društvu muškarca. "Nemojte previše piti, jer muškarac očekuje da ćete čitavu večer biti dostojanstve. Alkohol neke cure može učiniti pametnijima, ali većina ispadne jednostavno blesava."

Instrukcijski video

1949. godine, svijetlo dana je ugledao instrukcijski video koji tvrdi da muškarci isključivo traže žene koje su smiješne. "Šteta što se Janice ponaša superiorno i dosadna je. Čini da se muškarac osjeća čudno", objašnjava se u videu prva opcija jednog muškarca. Na kraju, taj muškarac izabere drugu opciju, djevojku Ann koja "se zna zabaviti i opustiti muškarca. Da, to je ono što muškarac želi. Želi znati da je cijenjen", prenosi Insider. 

Kako da vas muškarac primijeti?

Časops McCall`s je 1958. godine objavio članak naziva "129 načina za pronaći muža". Jedan se dio savjeta bavi tematikom kako muškarcu dati do znanja da postojite. Prvi savjet glasi da "stanete u kut i tiho plačete" jer postoji odlična mogućnost da će muškarac doći i pitati vas u čemu je problem.

Drugi savjet kaže da umjesto plakanja, pozornost muškarca privučete "opeklinom od sunca". Ako ovo dvoje ne upali, onda će slijedeći savjet zasigurno uroditi plodom. Časopis savjetuje da bi žena muškarcu trebala objasniti da je viša stopa smrtnosti kod slobodnih muškaraca, nego kod onih oženjenih, javlja Insider.

Dozvolite mu da ispadne snažan

Margaret Bevans je 1960. godine u knjizi "McCallova knjiga svakodnevnih manira" objasnila ženama da bi uvijek trebale prihvatiti pomoć muškarca. Neovisno o tome trebaju li je  zapravo. 

"Vašoj će pratnji biti ogromna sramota ako odbijete njegove usluge. Ako vam ponudi pomoć po stepenicama ili u prelaženju ceste, prihvatite pomoć iako ju ne trebate. Ako je malo usporen prilikom naručivanja vašeg jela u restoranu, nemojte se sama obraćati konobaru", savjetuje Bevans.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.