Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. prosinca 2019.
Tjedan upoznavanja groblja Europe

foto Upoznajte groblje Drenova, drugačije od drugih: Parkovno groblje s crkvicom iz 16. stoljeća, koje obiluje zelenilom

snimio Vedran Karuza
snimio Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 28. svibanj 2018. u 19:35 2018-05-28T19:35:00+02:00

Program Tjedna upoznavanja groblja počeo je izložbom fotografija najistaknutijih objekata na groblju, a potom je krenula edukativna šetnja i upoznavanje s grobljem uz stručno vodstvo povjesničarke umjetnosti Daine Glavočić.

RIJEKA - Četvrtu godinu za redom Komunalno društvo Kozala pridružilo se događanju Tjedan upoznavanja groblja Europe 2018., što se obilježava diljem Europe, od 28. svibnja do 3. lipnja, a u Rijeci je započelo jučer obilaskom Centralnog gradskog groblja Drenova. Riječ je o manifestaciji koja daje priliku građanima da se upoznaju s bogatstvom, poviješću, umjetničkim, kulturološkim i antropologijskim djelima koja krije groblje.

- Groblje Drenova drugačije je od naših starih groblja Kozala i Trsat, koji obiluju povijesno-kulturnim spomenicima, a specifično je jer njime dominira hortikultura. Ovo je riječko groblje postalo jedan moderan objekt, izgrađen za razdoblje od sto godina, a mi smo trenutno na 40 posto izgrađenosti, kazala je direktorica KD Kozala Nives Torbarina.

Program Tjedna upoznavanja groblja počeo je izložbom fotografija najistaknutijih objekata na groblju, a potom je krenula edukativna šetnja i upoznavanje s grobljem uz stručno vodstvo povjesničarke umjetnosti Daine Glavočić.

- Groblje Drenova novi je objekt različit od ostalih jer je to veliki park, parkovno groblje. Groblje obiluje zelenilom, ali nema velikih povijesnih spomenika, osim crkvice Svih Svetih iz 16. stoljeća, koja je sagrađena 1575. godine i služila je kao crkva naselja Drenova. Obnovljena je 2009. godine, a i danas služi svojoj svrsi, što znači da postoji mogućnost obreda nakon ukopa, kazala je Glavočić.

Obilazak CGG Drenova obuhvatio je razgleda glavnih punktova, kao što su centralni objekt s velikom odarnicom, centralni križ kosturnica, crkvicu Svih Svetih, Aleju branitelja Domovinskog rata i spomen obilježje pripadnicima VP, polje sjećanja s prostorom za posipanje pepela, spomen obilježje darivateljima tijela, spomen kosturnicu za posmrtne ostatke pokojnika islamske vjeroispovjesti i druge. Isti program bit će održan i u srijedu, 30. svibnja, a ostale dane organizirani su individualni posjeti i obilasci CGG Drenova, koje je, inače, otvoreno od 7 do 20 sati.

G285VK36
Tjedan upoznavanja groblja Europe - Groblje Drenova / snimio Vedran Karuza

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.