Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. siječnja 2020.
Novi vozni red od 14. siječnja

SMANJUJE SE BROJ POLAZAKA GRADSKIH LINIJA Autotroleju nedostaje vozača, na tržištu rada ih nema dovoljno

Snimio Marko GRACIN
Snimio Marko GRACIN
Autor:
Objavljeno: 11. siječanj 2019. u 18:04 2019-01-11T18:04:40+01:00

Autotrolej tako u ovom trenutku raspolaže s najmanjim brojem vozača u posljednjih pet godina,  te od ponedjeljka, 14. siječnja, na snagu stupa novi vozni red gradskih linija. U pripremi je i korekcija voznog reda prigradskih linija

Zbog nedovoljnog broja vozača na tržištu rada Komunalno društvo Autotrolej nije u mogućnosti zaposliti dovoljan broj profesionalnih vozača potreban za održavanje postojećeg voznog reda. Upravo zato, Komunalno društvo Autotrolej prisiljeno je privremeno izmijeniti vozni red i to spajanjem linija, skraćivanjem vremena rada linija i smanjenjem broja polazaka, piše u priopćenju te tvrtke.

 

U najfrekventnijim periodima radnog dana zadržat će se postojeći broj polazaka kako bi usluga Autotroleja ostala na istoj razini u vrijeme dolaska i odlaska građana na posao i u škole.

 

Naime, zanimanje profesionalnog vozača izuzetno je deficitarno, pa tako u Primorsko-goranskoj županiji uopće nema evidentiranih nezaposlenih vozača D kategorije koja je potrebna za obavljanje posla vozača autobusa, ističu u Autotroleju.

 

Autotrolej stoga natječaje za zapošljavanje vozača objavljuje i u ispostavama Zavoda za zapošljavanje izvan Županije i to uz pogodnost osiguranja smještaja. Nažalost, niti ova mjera ne daje  željene rezultate.

 

Istovremeno, Autotrolej je u dogovoru sa Zavodom za zapošljavanje pokrenuo osposobljavanje 12 nezaposlenih vozača C kategorije o trošku  Društva, za stjecanje D kategorije.

Također, pokrenuta je i prekvalifikacija zainteresiranih nezaposlenih radnika za stjecanje kvalifikacije i polaganje ispita D kategorije za upravljanje autobusom. Isto tako, Autotrolej kontinuirano zapošljava umirovljenike i trenutno ih je u sustavu ovog komunalnog društva zaposleno 12.

U konačnici, sa sindikalnim predstavnicima dogovaraju se bolji uvjeti rada i povećanje stimulativnog dijela plaće koji se planira uvesti od 1. veljače ove godine.

 

Vjerujemo da će sve ove mjere dati željene rezultate i da će uskoro biti popunjena otvorena radna mjesta profesionalnih vozača. No, u međuvremenu, sa trenutno  zaposlenih 313 vozača D kategorije, što je čak 29 manje no početkom 2018. godine, Autotrolej je, kao što je rečeno, prisiljen privremeno korigirati vozni red.

 

Također, treba reći i da je na samom kraju prošle godine na vlastito traženje neočekivano umirovljeno čak 13 vozača i to zbog činjenice da su umirovljenjem baš u tom trenutku ostvarili bolje mirovine nego da su čekali da ostvare puni radni staž. Iako je njihov postupak u potpunosti razumljiv, dodatno je opteretio sustav koji  se već neko vrijeme susreće s nedostatkom vozača i upravo zato poduzima već spomenute mjere.

 

Autotrolej tako u ovom trenutku raspolaže s najmanjim brojem vozača u posljednjih pet godina,  te od ponedjeljka, 14. siječnja, na snagu stupa vozni red gradskih linija sa slijedećim izmjenama:

 

  • Linija 1A Marčeljeva Draga – Delta

Umjesto na relaciji  Marčeljeva Draga – Delta, linija 1A prometovat će skraćeno, od okretišta Marčeljeva Draga do Prenoćišta Kantrida (Hotel 3. maja), i nazad nazad istom trasom u povratku. Predviđena stajališta za presjedanja na liniju 1 su obostrana stajališta u Liburnijskoj ulici (stajališta Vere Bratonje) prije skretanja prema Marčeljevoj Dragi.

 

  • Linija 1B Strmica-Tower centar

Linija prometuje u kraćem vremenskom periodu i to od 5,10 do 8,35 i 13,00 do 17,00 sati.

 

  • . Linija 3 Delta-Grbci i linija 3a Jelačićev trg- Bezjaki

Linije 3 i 3a spojene su u jednu liniju (ostaje Linija 3),  koja će prometovati u polasku redovitom trasom linije 3 do Drnjevića, zatim do naselja Bezjaki.    U povratku prometuje od Bezjaka preko Šumci do Grbci i nastavlja redovitom trasom linije 3. Polasci iz naselja Bezjaki za OŠ Zamet prometuju redovito

 

  • Linije 5a Drežnička - Tibljaši i  5b Drenova-Kablari-Petrci

Linije 5a i 5b spojene su u jednu liniju (ostaje linija 5a) koja će prometovati redovitom trasom linije  5a od stajališta na rotoru Škurinje preko Tibljaši, Stupari, Petrci i Kablara do Centralnog gradskog groblja Drenova, i nazad istom trasom u povratku.

 

  • Linija 8a Jelačićev trg – Kampus

Prometovat će skraćeno i to od 7,30 do 9,00 sati i 14,00 do 16,00 sati.

 

  • Linija 9 Delta – Baraći,

Umjesto cjelodnevnog prometovanja, prometuje skraćeno i to od 7,00 do 9,00 sati i 13,00 do 17,00 sati.

 

Na ostalim gradskim linijama, u jutarnjem i popodnevnom vršnom periodu zadržan je vozni red kako bi osigurali dovoljno polazaka za nesmetani odlazak na posao i u škole.

 

No, smanjen je broj polazaka između jutarnjeg i popodnevnog perioda te u večernjem terminu.

 

Novi vozni red bit će pravovremeno objavljen na web stranicama Autotroleja i na stajalištima.

 

Također zbog manjka vozača, u pripremi je i korekcija voznog reda prigradskih linija. Novi vozni red za područje prigrada na snagu će stupiti 1. veljače, a o detaljima izmjena građani će biti obaviješteni naknadno.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.