Skupa usluga

PETICIJA Roditelji u Jelenju traže korekciju cijene vrtića, prijedlog će dati na Općinsko vijeće

Sanja Gašpert

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

JELENJE Roditelji jelenjskih mališana, njih 150, potpisalo je peticiju za korekcijom cijene usluga vrtića u općini Jelenje, koju su dostavili u Općinu Jelenje, načelniku Robertu Marčelji.»U ime više od 150 roditelja s područja općine Jelenje, koji koriste usluge dječjih vrtića, a u 99 posto slučajeva riječ je o Dječjem vrtiču Grobnički tići u Podhumu, uputili smo javni apel načelniku Općine Jelenje za dodatnim sufinanciranjem ekonomske cijene vrtića za drugo i svako sljedeće dijete. S obzirom na trend koji u Hrvatskoj vlada već godinama – drastičan pad nataliteta, masovno iseljavanje mladih iz Hrvatske, kontinuirano smanjivanje broja radno sposobnog stanovništva, smatramo da bi i Općina Jelenje, po uzoru na okolne općine i gradove, trebala povećati sufinanciranje ekonomske cijene vrtića za obitelji s tog područja, osobito za one obitelji kojima u vrtić ide dvoje ili više djece. Time bi općinska vlast, ne samo na deklarativnoj razini, jasno pokazala koji su joj prioriteti te uvelike utjecala na popravljanje demografske slike općine Jelenje, a mladim jelenjskim obiteljima znatno pomogla u rasterećenju njihovih kućnih budžeta. Kao primjer dobre prakse naveli smo susjednu Općinu Čavle i Grad Rijeku, u kojima se iskazuje mnogo više senzibilnosti i potpore za višečlane mlade obitelji«, piše u apelu koji je potpisala Jelena Kukuljan.

Nema popusta


Nadalje, piše kako je ekonomska cijena vrtića iznosi 1.800 kuna na mjesec, od kojih roditelji plaćaju 50 posto iznosa ili 900 kuna, a isto toliko Općina Jelenje.– Nema nikakvog popusta na drugo, treće ili svako sljedeće dijete, iako trenutačno u našoj općini ima nekoliko obitelji kojima čak troje djece ide u vrtić, za što svaki mjesec moraju izdvojiti golemih 2.700 kuna. Čak i kada roditelji tijekom ljeta ne šalju djecu u vrtić, moraju plaćati takozvano »čuvanje mjesta«, u iznosu od 450 kuna na mjesec. S obzirom na iznijeto, DV Grobnički tići među najskupljima je u županiji, što nije u skladu sa standardom koji pruža svojim korisnicima, piše u priopćenju. Roditelji jelenjskih mališana smatraju kako ima prostora za dodatne korekcije cijene vrtića, uvođenje dodatnih popusta za drugo i svako sljedeće dijete, ukidanje plaćanja »čuvanja mjesta« tijekom srpnja i kolovoza te pravičniji izračun mjesečne cijene u slučaju kada dijete ne dolazi u vrtić i slično. »S tim smo se zahtjevima obratili i načelniku Općine Jelenje, Robertu Marčelji. Nažalost, na našem sastanku načelnik nije pokazao nikakvo razumijevanje za naše zahtjeve te nam je rečeno da nikakva korekcija cijena ne dolazi u obzir te da je općinski prioritet dogradnja škole u Dražicama i da treba vidjeti koliko će točno biti trošak Općine Jelenje za taj projekt«, ističu roditelji koji će svoj prijedlog novog načina sufinanciranja redovitog programa predškolskog odgoja i obrazovanja u Općini Jelenje uputiti i na sljedeću sjednicu Općinskog vijeća.U Općini Jelenje ne slažu se s prigovorima roditelja kako jelenjski roditelji plaćaju najskuplji vrtić u regiji.– Ekonomska cijena u našem vrtiću je 1.800 kuna i to je jedna od najnižih cijena u našoj županiji. To se može zahvaliti racionalnom poslovanju i angažmanu vlasnika i djelatnika vrtića Grobnički tići. Općina za svako dijete plaća polovicu tog iznosa, odnosno 900 kuna i tako redovito sufinancira rad vrtića, koji ove godine ima upisano 130 djece s našeg područja, dok se dodatno sufinancira boravak dvadesetak djece koji se zbog popunjenih kapaciteta nisu uspjeli upisati te pohađaju vrtiće u bližoj okolici. Roditelji plaćaju ostatak, odnosno preostalih 900 kuna. U ovom mandatu prvi cilj je proširiti kapacitet postojećeg vrtića, kako bi sva djeca bila upisana. Također, plan je napraviti novi prostor za jasličku grupu, odnosno za naše najmlađe sumještane – kaže jelenjski načelnik Robert Marčelja. Dodaje kako su ciljevi roditelja, odnosno potpisnika peticije i Općine isti.

Umanjeni najam




– U projekcijama proračuna za 2019. godinu razmatra se uvođenje određenog popusta za drugo ili, »kudsreće«, treće dijete u DV Grobnički tići, a sve u sklopu akcije demografske obnove. Općina Jelenje je u cilju zadržavanja postojeće ekonomske cijene vrtića smanjila najam DV Grobnički tići, stoga navedeni vrtić ima najmanju ekonomsku cijenu u PGŽ-u. Bivši je načelnik cijenu povećao na 120 tisuća kuna i mi smo je umanjili za 50 posto znajući koliko je u ovoj situaciji teško i roditeljima i onima koji upravljaju javnim novcem zadržati postojeći standard uz smanjene prihode. Uvidom u popis ljudi koji su potpisali peticiju, naišao sam na roditelje koji su u prošlom sazivu bili vijećnici, a neki su i u sadašnjem sazivu i upravo oni su svojim radom podigli cijenu vrtića, kaže Marčelja.