Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 24° 1
Sutra: 24° 24° 1
22. listopada 2019.
Humanitarna akcija

foto/video Kostrena svijetlila za autizam: Tisuću svijeća obasjalo obalni put u Žurkovu

Foto M. Gracin
Foto M. Gracin
Autor:
Objavljeno: 6. travanj 2019. u 20:36 2019-04-06T20:36:00+02:00

KOSTRENA Tisuću svijeća osvijetlilo je obalni put u Žurkovu, u znak podrške osobama s poremećajem iz autističnog spektra. Bio je to završni događaj humanitarne akcije »Svijetlimo za autizam«, koju je organizirala Udruga Svjetionik iz Rijeke uz podršku Općine Kostrena i Turističke zajednice Kostrena, s ciljem prikupljanja sredstava za nabavku Play Attention uređaja, neophodnog za poticanje razvoja pažnje i koncentracije za osobe s teškoćama u razvoju. Predsjednica Udruge »Svjetionik« Dajana Stjepanović zahvalila je svima na pomoći i sudjelovanju u akciji.

– Iako još uvijek nismo utvrdili konačan iznos prikupljenih sredstava jer je akcija još u tijeku, sa sigurnošću možemo reći da je uspjela. Prikupili smo 22 tisuće kuna za kupnju uređaja, a s obzirom na odaziv ljudi, vjerujem da ćemo uspjeti prikupiti i dodatnih 6 tisuća kuna za instalaciju potrebnih programa, kazala je Stjepanović.

G0604MG04
''Svijetlimo za autizam'' / Foto Marko Gracin

Udruga »Svjetionik« pruža defektološku pomoć djeci s teškoćama u razvoju. Tretmani su besplatni i jedini trošak je članarina. Dajana Stjepanović zaposlena je kao defektolog u OŠ Sv. Matej na Viškovu, a nakon završetka radnog vremena volontira radeći s djecom u Udruzi »Svjetionik« na Zametu. U Hrvatskoj se podaci o osobama s poremećajima iz autističnog spektra prate u okviru Hrvatskog registra o osobama s invaliditetom u kojem je zabilježeno 1.927 slučajeva, pri čemu je, u skladu s navedenom procjenom prevalencije, moguće očekivati i do 12.000 osoba poremećajem iz auutističnog spektra.

Glavna skupština Ujedinjenih naroda je odabrala 2. travnja za obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, čime želi skrenuti pozornosti javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.