Svjetski dan dijabetesa

Košarkom protiv dijabetesa u subotu u Kostreni

Barbara Čalušić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler



RIJEKA U Primorsko-goranskoj županiji ima 13.200 oboljelih od dijabetesa, a godišnje se među djecom do 18 godina otkrije između 86 do 100 novih slučajeva. Na ovaj je podatak jučer upozorila pročelnica gradskog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ankica Perhat ističući da se zbog porasta broja slučajeva dijabetesa u djece inzistira na ranom otkrivanju ove bolesti.


– Riječ je o bolesti koja se može držati pod kontrolom ako se na vrijeme otkrije i kontrolira te na taj način spriječiti posljedice koje se mogu javiti u starijoj dobi, rekla je Perhat naglašavajući važnost fizičke aktivnosti i sporta u prevenciji i liječenju bolesti.


Upravo će se sportom i edukacijom u subotu u sportskoj dvorani u Kostreni obilježiti i ovogodišnji Svjetski dan dijabetesa. Program pod imenom Košarka – Dijabetes 1:0 počinje u 14 sati mini basket turnirom u kojem gostuje Dubravko Šimenc, slijede utakmice između ekipa osnovnih škola iz Čavli i Kostrene, potom je na programu utakmica mlađe kadetske lige između košarkaša Kostrene i Škrljeva, a program zaključuje seniorska utakmica košarkaške A2 lige Zapad.




– Paralelno s time odvijat će se naš edukativni program u sklopu kojeg će biti održano predavanje posvećeno djeci s dijabetesom u sportu te besplatno mjerenje šećera u krvi i tlaka. Rad naše udruge Mellitus može se pomoći gađanjem koša pri čemu jedan pokušaj iznosi pet kuna, a za svaki pogođeni koš sponzor dodaje još pet kuna. U spomen na našu Eni i simbol podizanja svijesti o dijabetesu puštat ćemo balone, a nastupit će plesna skupina Sirius u kojoj je naša Eni plesala, najavila je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Aleksandra Marović iz udruge Mellitus.


Marović je najavila i akciju na Korzu idući ponedjeljak na sam Svjetski dan dijabetesa kada će na Korzu biti organizirano besplatno mjerenje šećera u krvi za sve građane dok će navečer u gradskoj vijećnici biti organizirana tribina posvećena dijabetesu.Svoje iskustvo sa sportašima oboljelima od dijabetesa podijelio je i Siniša Kuharić iz KK-a Kostrena istaknuvši da je vrlo teško raditi s djetetom koje boluje od bolesti o kojoj ne znate puno.