Pod riječkom urom

RIVETTI Mišković i Kek love četvrtu Europsku ligu

Orlando Rivetti

arhiva NL

arhiva NL

Mišković i Kek, dva tijela jedna duša... Što mislite zbog čega se Mišković nikada nije osvrnuo na Kekova navodna prozivanja uprave i čelnika? Pa jedu iz istog tanjura i piju isto vino. 



Nije bilo tako davno, proljeće 2012. godine, kada je na kraju sezone prva Miškovićeva Rijeka (preuzeo je klub u ožujku), trebala igrati s Interom kvalifikacije za ostanak u HNL-u. Muke je svima skratila momčad Dugopolja odustajanjem od ulaska u viši razred. Jadranskim derbijem, 19. svibnja na Rujevici, zaključit će se sedma Rijekina sezona pod vodstvom pedsjednika Damir Miškovića koji je u međuvremenu postao i većinski vlasnik. Od plesanja po rubu drugoligaškog ponora do blještavila »dvostruke krune« (2017.), prošlo je pet godina. Pet Kekovih godina! Rijekin je trener, naime, prvu Europu izborio u Kranjčevićevoj (protiv Zagreba Ćire Blaževića), u posljednjem kolu. Ove će sezone biti peti nastup u kvalifikacijama Europske lige uz tri izborena plasmana u skupnu fazu (jednom kroz kvalifikacije za Ligu prvaka).


Mišković, Juričić, Mance, Kek… Četiri su asa s Rujevice. Kada je netko bacio gladnima kost da bi Mišković mogao otići (prije nego što je kupio klub?), Kekova je reakcija bila gromovita: U tom slučaju i ja odlazim! Predsjednik i trener, Mišković i Kek, su kao prst i nokat. Zajedno su stvorili europsku Rijeku, okrenuli poker asova na hrvatskom kockarskom stolu (dva Kupa, prvenstvo i Superkup), prekinuvši Mamićevu dominaciju. Napravili su ono u što nitko nije vjerovao. Niti u proljetnom nastavku prošle sezone, kada je Rijeka imala šest bodova prednosti nad Dinamom… O Kupu da i ne govorimo, trijumf u Varaždinu uslijedio je četiri dana nakon što je Dinamo utrpao pet komada novom prvaku u Maksimiru.


Rijeka bi se vjerojatno prošetala HNL-a ove sezone da su na Rujevici ostali Ristovski i Vešović! Cijena filozofije da sve ima svoju cijenu i svi su na prodaju… Dinamo je Riječanima napravio uslugu (ma tko što mislio…), kada je oteo Gavranovića. Više se on usrećio (financijski), nego što je Dinamo dobio u golovima, odnosno Rijeka izgubila. Jer, na Rujevici, nitko nije pustio suzu. Za razliku od Ristovskog ili ljubimca navijača, Vešovića… Atomskom napadu Soudani, Gavranović, Hajrović dodan je i Budimir, ali Dinamo nije više u stanju pobijediti onu momčad zbog koje Splićani dižu revoluciju tvrdeći da je Dinamova filijala – Lokomotivu. Incestualan odnos! Lokomotiva je dvaput pobijedila Dinamo kao uostalom i Rijeku! Dinamo je u proljetnom nastavku izgubio šest utakmica! Rijeka je upisala deset poraza od početka sezone. Ni jedni ni drugi ne zaslužuju naslov prvaka. Rijeka je teoretski u igri kao i Hajduk. Iluzija… Bez obzira na sve priče o pritisku. Pritisak je alibi za kukavice, ljude bez karaktera. Dinamo i Rijeka trebaju psihologa, Hajdukovi lavovi sa zubnom protezom ostali su i bez onoga što je jedan poznati trener tražio od igrača prije utakmice da pokažu skidanjem gaća… Rijeka i Hajduk iskalili su svoj bijes na Interu i Istri 1961. uvalivši im po pet komada. Na mrtvom psu se i komarcu…




Jadranski derbi u posljednjem kolu na Rujevici mogao bi biti poslastica proljetnog nastavka. Odlučivati u drugom mjestu. Damir Mišković imao je protiv Hajduka svoj predsjednički debi (21. ožujka), i izgubio 0:3 od Bugarina Balakova. »Tješili« su ga tada Splićani, a Mišković se zainatio i od tada je samo jednom izgubio od Hajduka, u prvom dijelu ove sezone na Rujevici. Na Poljudu nikada!


Mišković i Kek, dva tijela jedna duša… Što mislite zbog čega se Mišković nikada nije osvrnuo na Kekova navodna prozivanja uprave i čelnika? Pa jedu iz istog tanjura i piju isto vino.