Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 6
Sutra: 7° 7° 6
18. siječnja 2020.
Ispis članka: Vjerojatno vas je barem nekad probudio trzaj tijela dok spavate? Profesor objašnjava zašto se to događa - Novi List

NoviList.hr

Vjerojatno vas je barem nekad probudio trzaj tijela dok spavate? Profesor objašnjava zašto se to događa

'Hitpnički trzaj'

9. siječanj 2019 08:07

Napisao: P. N.

Izvor fotografije: Pixabay

Je li vam se ikad dogodilo da vaše tijelo iznenada poskoči prije nego što zaspete? Christopher Magee, izvanredni profesor Sveučilišta Wollongong u Australiji za The Huffington Post Australia, naziva pojavu ˝hipnički trzaj˝.

- Pojavljuje se iznenadni trzaj dijela, ili cijelog tijela, do kojeg dolazi tijekom prijelaza između budnog stanja i spavanja. To ponekad može probuditi pojedinca, kaže Magee.

Dobra vijest je da hipnički trzaj nije znak bilo čega nepovoljnog i javlja se savršeno zdravim ljudima.

- Točni uzroci i temeljni mehanizmi ostaju nejasni, no u velikoj većini slučajeva oni predstavljaju normalan događaj i mogu ih doživjeti zdravi pojedinci, rekao je Magee.

Iako kaže da ćete hipnički trzaj vjerojatno doživjeti ako ste jako umorni: Na intenzitet tih trzaja mogu utjecati čimbenici kao što su umor, neispavanost, stres i konzumacija alkohola.

Iako možete osjetiti da se hipnički trzaji događaju kada sanjate da trčite ili padate, zapravo se događaju u različitim fazama sna.

- Hipnički trzaji javljaju se tijekom prijelaza u stadij spavanja, dok sanjanje nastoji nastupiti tijekom REM faze. Neki snovi mogu biti vrlo živopisni, tako da je moguće da pojedinci reagiraju trzajima. Međutim, spavanje i san su nevjerojatno složeni i još uvijek nemamo jasno razumijevanje uzroka i implikacija tih procesa, rekao je Magee.

Jedna teorija je da bi hipnički trzaj mogao imati evolucijsko značenje, jer se vjeruje da kad bi ljudi spavali na drveću, hipnički trzaj bi nas spriječio da padnemo, no to nije dokazano.

- Prekomjerna zabrinutost zbog poteškoća sa spavanjem može pogoršati bilo kakve poteškoće pri spavanju. Za većinu pojedinaca, važno je da ne postanete zaokupljeni tim problemima i da se umjesto toga pokušate usredotočiti na rutinu zdravog spavanja i način života, zaključio je Magee.