Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1
Sutra: 5° 5° 1
11. prosinca 2019.
Ispis članka: Na riječkom području i dalje treba prokuhavati vodu, evo kad bi se situacija mogla stabilizarati - Novi List

NoviList.hr

Na riječkom području i dalje treba prokuhavati vodu, evo kad bi se situacija mogla stabilizarati

Zamućenje izvorišta

18. prosinac 2017 14:15

Napisao: Ljiljana Hlača

Isporučena voda je mikrobiološki ispravna, ali se korisnicima preporučuje da iz preventivnih razloga vodu prije upotrebe prokuhavaju sve do sljedeće obavijesti o normalizaciji stanja u vodoopskrbi.

Foto: S. JEŽINA

RIJEKA Vodu treba i dalje prokuhavati, budući da su obilne oborine prouzročile zamućenje svih izvorišta u funkciji javne vodoopskrbe Rijeke i riječkog prstena, obavještava glavni opskrbljivač vodom, riječko Komunalno poduzeće Vodovod i Kanalizacija.– Vrijednosti mutnoće vode na izvorištima u funkciji vodoopskrbe šireg riječkog područja ispod su maksimalno dozvoljenih vrijednosti definiranih Zakonom o vodi za ljudsku potrošnju i Pravilnikom o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju – piše u priopćenju ViK -a.Radi normalizacije u pružanju usluge vodoopskrbe, djelatnici ovog poduzeća započeli su s ispiranjem sustava javne vodoopskrbe na području Rijeke i riječkog prstena, koje će s obzirom na njegovu veličinu, trajati više dana.Isporučena voda je mikrobiološki ispravna, ali se korisnicima preporučuje da iz preventivnih razloga vodu prije upotrebe prokuhavaju sve do sljedeće obavijesti o normalizaciji stanja u vodoopskrbi.Posljednji put mjera prokuhavanja vode za piće u Rijeci je bila na snazi 2016. godine, a prije toga 2012. godine. Treba imati na umu da, i kada se s mjerom prokuhavanja završi, treba proći nekoliko dana da se cijeli sustav vrati u normalu. Prema informacijama Pomorskog meteorološkog ureda Rijeka kišni val započeo je u Rijeci 9. prosinca i trajao sve do 16. prosinca. Do tada je napadalo 180 litara kiše po metru četvornom. To nisu zanemarive količine, a treba uzeti u obzir da je padalo stalno i u cijeloj okolici.Dosta je napadalo i na području Gorskog kotara – samo u Delnicama je u navedenom periodu palo 354 litre po metru četvornom – ali i u Sloveniji, gdje je kišni val započeo ranije. Treba uzeti u obzir i snijeg koji se nekoliko puta topio. Sve je to utjecalo na zamućenost izvora.