Mobilnim operaterima dozvole nisu potrebne

Antene na zgradama bez ikakve kontrole

Iva Vlašimsky

Elektronički sustavi mogu se postavljati bez lokacijske i građevinske dozvole samo na temelju dogovora sa stanarima stambenih objekata



RIJEKA  Krovovi zgrada u Ulici Antuna Barca na Turniću načičkani su baznim stanicama mobilnih operatera, a opće je poznata stvar da se ovdje radi o jednostavnoj matematici – mobilni operater ponudi stanarima popunjavanje zajedničkih sredstava pričuve u troznamenkastom broju, no u zamjenu traži postavljanje svoje antene na krov kroz neki određeni period. U mnogim zgradama tako većina suvlasničke zajednice pristaje na ovakav dogovor i pomami za iznosima koji im mogu osigurati novu fasadu, krov, lift ili neki drugi veći zahvat.


Utjecaj zračenja


Ipak, dio stanara ne slaže se s ovakvom praksom, među kojima je i Milena Žitinić iz Antuna Barca 3a, a čiji se stan nalazi ispod krovne ploče gdje je prije četiri godine postavljena VIP-ova bazna stanica.– Isprva nisam htjela pristati, no tadašnji povjerenik zgrade me uvjeravao kako jedina ja kočim ulaganje u zgradu te kako će sve skupa ovdje stajati ograničen period, a zgrada će trajno profitirati od toga. Na koncu sam pristala, no uvjerena sam da nitko od nas nije znao da će nam na krov doći dvije ogromne i vrlo teške naprave obučene u lim nalik trafostanici koje su postavljene doslovce pod okriljem noći na otprije problematičan ravni krov koji je prokišnjavao u stanove ispod, a čija debljina ploče iznosi tek 15-ak centimetara, ispričala nam je Milena Žitinić, inače majka troje djece.


Za potrebe spomenutih izmjena prostornog plana Županija je naručila u zagrebačkom Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada »Procjenu potencijalnih rizika od mogućeg ozračivanja okoliša i pučanstva neionizirajućim zračenjem. U tom se dokumentu navodi kako je jedini dokazani učinak neionizirajućeg zračenja na ljudski organizam onaj termički, što ovisi o dozi te kako su polja gustoće snage ispod 10mW po centimetru kubičnom sigurna za ljude. Takvu je legislativu pored Hrvatske prihvatilo još 30 zemalja svijeta i smatra se kako je trenutno zacrtana granica sigurna. Koliko je tome tako, pokazat će samo vrijeme, unutar kojeg je u Hrvatskoj dozvoljeno da o količini antena na krovovima odlučuju  obični laici.





Nepoznat utjecaj zračenja na stanare same zgrade kao i na one iz okolnih objekata, potencijalno narušena statika krovnog pokrova te manjak informacija uopće na ovu temu potaklo je ovu Riječanku da postavi javno pitanje – postoji li ikakva kotrola lokalnih vlasti nad postavljanjem ovih uređaja i tko ih odobrava? Sudeći po odgovorima Grada Rijeke i Županije Primorsko-goranske kontrole nema, naročito u posljednje dvije godine.


Dozvole nepotrebne


Naime, u veljači 2009. godine donesen je Pravilnik o jednostavnim građevinama i radovima kojim je propisano da se elektronički komunikacijski sustavi prema tipskom projektu mogu postavljati posve bez lokacijske dozvole i dozvole za gradnju! Dovoljno je da tvrtke poput VIP-a, T-Mobilea ili Tele 2 imaju izdano posebno odobrenje nadležnog Ministarstva zaštite okoliša i dalje se samo dogovaraju sa stanarima zgrade. Potrebno je da 51 posto suvlasnika pristane na postavu takozvanog antenskog prihvata i stvar je riješena. U to smo se prvi put osvjedočili kada smo prošle godine pisali o slučaju zgrade na Srdočima u Tina Ujevića 43, kada su stanari ipak uspjeli nagovoriti svoje susjede da od T-Mobilea zatraže prekid ugovora i tako spriječili postavljanje antene.


– Zbog Pravilnika o jednostavnim građevinama i radovima ne možemo utjecati na praksu postavljanja baznih stanica, jer se ono vrši neovisno o planu lokacija i dovoljna je suglasnost suvlasnika zgrade. Stoga ne raspolažemo točnim brojem postavljenih baznih stanica bez potrebnih dozvola, jer je to u nadležnosti postupanja građevinske inspekcije, priznaje nam pročelnica Odjela gradske uprave za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenje Ljiljana Buljan. U posljednje vrijeme gradskoj se upravi više nitko od mobilnih operatera ne javlja za antenske prihvate, jer mobilni operateri za to imaju zakonsko pokriće, koje su – za pretpostaviti je – sami izlobirali u svoju korist. Na tom se putu otvaranja legalne anarhije posve izgubila zaštita samih građana.