Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. studenoga 2019.
Ispis članka: RIJEKA NOGOMETNE MLADOSTI Ozljede promovirale mlade igrače na odobravanje riječke publike - Novi List

NoviList.hr

RIJEKA NOGOMETNE MLADOSTI Ozljede promovirale mlade igrače na odobravanje riječke publike

Prisilno podmlađivanje

25. ožujak 2019 14:39

Napisao: Denis Frančišković

Ono što se meni sviđa u posljednje vrijeme je davanje više prilike igračima iz omladinskog pogona. Znam da je nogomet tržišni sport, da se gleda poslovanje, plus i minus, no omladinska škola je bitan segment svakog kluba i to treba tako gledati – ustvrdio je Mauro Tomišić, bivši igrač Rijeke koji je svjedočio susretu u Pazinu

Filip Zrilić u skoku tijekom pazinske prijateljske utakmice/Foto S. JEŽINA

RIJEKA Prskalo, Escoval, Capan, Acosty te u nastavku Halilović i Pavičić. Gorgon i Kvržić na klupi bez ulaska u igru. Na pazinskom jubileju nogometa mnogi su željeli vidjeti najbolje, ali Igor Bišćan odlučio se za promociju riječke nogometne mladosti. I nije pogriješio... Uz navedena imena priliku je dobilo čak četrnaest igrača iz juniorskog i kadetskog pogona na koje se jednog dana ozbiljno računa. Primjerice, Jakov Pintarić u juniorima nakon ozljede u posljednjim utakmica suvereno dirigira igrom i zabija golove, kadet Antonio Frigan u sve je boljoj vratarskoj formi... O kvalitetama Ivana Smočića, Zrilića i Biškupovića već se dovoljno zna, a neki novi val ozbiljno najavljuju Jelavić, Lozić, Listar, Omerović, Antanasković, Morić, Rupčić, Golić, Bukvić...

Braća Lepinjica

No, za hvalevrijednu akciju davanja prigode onim mladima koji su u prvom planu morale su se dogoditi – ozljede. Bišćan je na početku zimskih priprema ozbiljno računao samo na Vuka koji je povučen s posudbe u Interu. Ozbiljnost nedostatka kadra čak i na treninzima nalagala je i drugu akciju, s posudbe su vraćeni Ivan Lepinjica i Ristovski, koji uz Hrvoja Smočića i Bušnju dobivaju sve više šansi.

Svakako ne treba zaboraviti niti kadeta Brauta kao niti Mitrovića.

Posljednje Bišćanove odluke naišle su i na odobravanje gledatelja, posebno u srazu s Osječanima, riječku mladost bilo je lijepo vidjeti i u Pazinu.

– Još samo da je zaigrao Lepinjica! – poželjeli su neki od gledatelja na tribinama aludirajući na Ivana čija su dva brata, Marko i Igor, branili boje domaćina.

Zadovoljni Tomišić

Mauro Tomišić, nekadašnji igrač Pazinke i Rijeke, u zadnji je tren zbog sportskih obveza skočio do stadiona, nazočio zajedničkoj večeri oba kluba. Raduju ga uspjesi i stabilnost Rijeke, ali i on znakovito komentira kako bi još više volio da se što više daje prilika mladima.

– Rijeka je stalno u vrhu i to mi je drago. Očekivanja su svake sezone ista, ali ne mogu se uvijek u cijelosti ispuniti. Ono što se meni sviđa u posljednje vrijeme je davanje više prilike igračima iz omladinskog pogona. Znam da je nogomet tržišni sport, da se gleda poslovanje, plus i minus, no omladinska škola je bitan segment svakog kluba i to treba tako gledati – ustvrdio je Tomišić.

Tomišić je i nakon igračke karijere ostao u nogometu. Suđenjem se bavio 15 godina, sada je kontrolor sudaca na Drugoj ligi.

– S obzirom na prirodu mog posla nisam u klubu. Simpatiziram Pazinku kao moj klub što je normalno, pomažem, doniram... Drago mi je zbog ovakvih susreta iako sve manje igrača znam. Juričića i Buketu znam od prije, Pilipovića i Bišćana također. Bilo je to lijepo druženje – zaključuje Tomišić.