Rehabilitacija na Kvarneru

Močinić se oporavlja u Selcu: Lako za mene, bitno da Franko bude zdrav i da zabija golove

Orlando Rivetti

VIDIMO SE NA KORZU – Ivan Močinić u Termama SelceVlasta Brozičević, Ivan Močinić i Domagoj Tomljanović / S: Ježina

VIDIMO SE NA KORZU – Ivan Močinić u Termama SelceVlasta Brozičević, Ivan Močinić i Domagoj Tomljanović / S: Ježina

Cijeli grad čeka samo kraj svbnja i naslov prvaka. Dečki igraju fenomenalno. Igrao sam malo u prvoj utakmici sezone u Parku mladeži u Splitu pa ću ostati upisan kao osvajač naslova, ha, ha, ha... I to me veseli. A fešta će biti luda – kaže Ivan Močinić



Svaka majka bi ga za zeta poželjela. Vesele oči isijavaju dobrotu. Mrava ne bi zgazio na ulici, ali na zelenom travnjaku zna i – udariti.


Ivan Močinić, loptački umjetnik s Kantride, emigrirao je s Rujevice u – Beč! Zaštitni znak HNK Rijeka nije dočeko borbu za naslov prvaka. Prošlog je ljeta, nakon petnaest godina u bijelom dresu, od morčiča do reprezentacije Hrvatske, krenuo u nova dokazivanja.


Na zelenom travnjaku bečkog Rapida crtat će akcije, plesati valcer s loptom. Znalac velika srca. Borac koji će uvijek prvi stati na čelo kolone!




Trenutačno je pacijent poliklinike Terme Selce, u procesu rehabilitacije nakon kirurškog zahvata na koljenu… Još jedna kušnja, ali Ivan sve prihvaća s osmijehom na licu. Traži onu ljepšu stranu života, tješi one koji misle da ga moraju tješiti…


– Nako nekoliko treninga vidio sam da je koljeno malo otečeno. Javio se fizioterapeutima, pitao je li nešto »strašno«, jer navečer smo imali utakmicu. Poslali su me na pregled u bolnicu jer vrag nikad ne spava, dali mi dan odmora. Magnetska je otkrila oštećenje meniskusa i naredili su artroskopiju.


Ušli u koljeno i otkrili da nije u pitanju samo meniskus, nego da je i hrskavica oštećena… Sve su očistili, ali umjesto nekoliko tjedana sada ću pauzirati nekoliko mjeseci. Doktor Benno Zifko, jedan od najpriznatijih stručnjaka, obavio je kirurški zahvat.


Pehovi


Bio si u Praja do Forte u Brazilu, dva dana prije početka mundijala 2014. Lovren je na treningu uklizao i ode gležanj?


– Teška ozljeda u svakom pogledu. Mundijal samo što nije počeo. Nije izgledalo strašno, a onda sam pauzirao tri mjeseca.


Na putu povratka iz Brazila ukrali su ti i reprezentativne dresove?


– Sve su mi odnijeli. Dušu i srce.


Godinu dana kasnije, u studenome 2015. odigrao si veoma dobru utakmicu za repezentaciju u pobjedi nad Rusijom 3:1. Vratio si se u život. U prvenstvenoj pauzi odigrao si tenis, partner ti je reketom razbio nos?


– Igrao sam u paru s najboljim prijateljem, lopta je išla po sredini, viknuo je moja, nisam se stigao maknuti i – puče nos! Deset dana sam mirovao poslije operacije nosa. Nosio sam masku na treninzima.


Foto: S. JEŽINA


Foto: S. JEŽINA



Više nisi bio onaj pravi Močinić?


– Onaj 0:3 poraz od Dinama prije točno godinu dana me dotukao fizički i psihički. Dobio sam karton, izgubio poziciju u momčadi, više ništa nije bilo kao prije. Izgubili smo bitnu utakmicu na glup način. Više ništa nije bilo isto.


Odlazak?


– Nakon 15 godina, od toga 5 seniorske karijere, bilo je vrijeme za nove izazove. Teret je bio i to što sam bio jedini domaći igrač. Prelijepo mi je bilo na Kantridi i Rujevici. Doživio sam afirmaciju, Rijeka mi je dala sve, uživao sam u svakom trenutku. Ali bilo je vrijeme za iskorak i zbog toga što tu polusezonu nisam previše igrao. Nisam pogriješio.



Klinika Terme Selce petnaest godina surađuje s bečkim Rapidom. Kroz Terme je prošlo nesuđeno pojačanje Rijeke, Nikica Jelavić, bili su tu igrači Rijeke Mario Tokić, Eddy Bosnar…. Doktor Benno Zifko ima maksimalno povjerenje u ustanovu s kojom ravna Vlasta Brozičević. Terme Selce pune su slika sportaša koji su prošli proces rehabilitacije, na čelu s Janicom Kostelić… Skijaši, rukometaši, nogometaši, košarkaši…


Močinić?


– Pravi salezijanski gimnazijalac, vidi se da je vezni igrač i vidi se da je riječko rijete. Ambiciozan, iz sebe želi izvući 130 posto… S druge strane svima je na usluzi, želio bi sve zadovoljiti. Različit je od ostalih. Jako je brz, s brzim promjenama pravca, što ga je stajalo ozljede. Profesionalac u procesu rehabilitacije. Doktor Sifko obavio je tri kirurška zahvata odjednom… Ivan je svjestan da je dug proces oporavka – rekla je Vlasta Brozičević i dodala još puno stručnih termina koje nisam uspio memorirati…


Od nogometaša oporavak u Termama Selce prošli su svojdobno Nenad Gračan, Zoran Mamić, Zoran Zekić, Goran Sablić, Damir Krznar, Elvis Scoria…



Mažen i pažen


Stuttgart i finala Kupa za sva vremena u srcu?


– Neponovljivo. Iako sam podjednako uživao u svakoj utakmici na Kantridi i na Rujevici.


Zabio si četiri gola u HNL-u, dva u Koprivnici, po jedan u Osijeku i Karlovcu, jedan u Europi, u Rhylu, ali nijedan pred domaćom publikom?


– U Karlovcu sam zabio Kaliniću. Žao mi je zbog toga što nisam slavio pogodak na Kantridi ili na Rujevici. Bilo je nekih prigoda, poneka stativa, ali lopta nije htjela u mrežu… U Rapidu nisam bio u nekim prigodama za pogodak. Dvije, tri godine bez gola.


Na kojoj poziciji igraš u Rapidu?


– Ispočetka sam bio zadnji vezi, igrao povučeno, radio u fazi obrane što mi je odgovaralo. U posljednje vrijeme igrao sam više prema naprijed, imao više slobode. Mogao bih se snaći na toj poziciji… Ali, brzo je došao kraj prvenstva, a sada i ozljeda. Na čekanju sam.


Četvorka ili desetka?


– Četvorka! Desetka sam bio u pionirima kada je bilo lakše igrati. Prave desetke su danas gotovo izumrla vrsta. Pravi igrači. Oni koji se cijene i čine razliku.


Nisi fizički radnik, nego umjetnik?


– Ovo drugo sam bio dok sam se zabavljao, iako je i profesionalni nogomet za mene zadovoljstvo, užitak. Bog mi je dao loptu, kako reče jednom Platini, zahvalan sam mu. Kada me zakrpaju do kraja borit ću se za desetku, ha, ha, ha.. Najvažnije je igrati.


Tvrda je klupa


Terme Selce?


– Paze me i maze. Zadovoljan sam. Poslao me doktor Zifko. Kažu da je vrhunski stručnjak. Rapid ima dobru suradnju s Termama Selce, doktoricom Brozičević. Nitko sretniji od mene. Mjesec dana na terapiji brzo će proći u ovakvom okruženju. Toliko je ljubavi oko mene, svi su susretljivi, doktori i terapeut, kineziolog Domagoj Tomljanović.


Foto: S. JEŽINA


Foto: S. JEŽINA



Rijeka je na plus 6 u odnosu na Dinamo, smiješi se naslov prvaka?


– Pet godina sam igrao i nismo bili ni blizu, ovo je fantastično. Cijeli grad čeka samo kraj svbnja i naslov prvaka. Dečki igraju fenomenalno. Igrao sam malo u prvoj utakmici sezone u Parku mladeži u Splitu pa ću ostati upisan kao osvajač naslova, ha, ha, ha… I to me veseli. A fešta će biti luda. Na početku sezone sam osjetio da je to – ta sezona!


Razbila se klapa Tomasov – Močinić – Maleš?


– Ne vidimo se svaki dan, ali se čujemo… U kontaktu smo ostali. Pustili smo Maleša neka podigne krunu šampionsku. Tomasov igra i zabija golove, ja sam zadovoljan. Proslavit ćemo svi zajedno.


Bradarić, Mišić, Maleš, Čanađija… na sredini terena?


– Nisam previše gledao, ali igra se napadački nogomet. Pečat daju Brada i Miško, oko njih se puno toga vrti. Rijeka na sredini terena ima nekoliko kvalitetnih rješenja. Svaka čast šefu kako je sve to ustrojio. Nitko ne voli grijati klupu, ali atmosfera je sjajna, svi znaju da će dobiti prigodu.


Imaš iskustva?


– Tvrda je klupa u Rijeci i Rapidu, posebice kada misliš da dobro treniraš, da bi trebaao igrati… Svako misli da bi morao igrati. Zato neću nikad biti trener. Mislim da je to najteži posao na svijetu. Treba vagati učinak svakog igrača na treningu, slagati momčad, voditi ljude…


Osijek – Rijeka?


– Rijeka je pokazala snagu kada je gubila 1:2. Bio sam siguran da će preokrenuti rezultat. Andrijašević ima nevjerojatni prirodni talenat, koji puno znači. Zabija čudesne golove. Umjetnička djela. Glavom, nogom… Nija lako igrati tako dugo u kontinuitetu.


Tebe smo poslali u Beč, a doveli Gorgona?


– Čudili su se u Beču otkud Gorgon u Rijeci. Ne zbog toga što Rijeka nije ozbiljan klub, već iz razloga što ga je tražilo puno klubova iz Lige petice. Gorgon je vidio da je Rijeka bila pravi potez, oduševljeni su i Austrijanci. Zna sve, snažan je karakter. Rijeka i Gorgon, svi su na dobitku.


Zahvalan šefu


Kako je raditi s Kekom, sada si otišao možeš se požaliti?


– Mogu, nego kako… Radio sam s još dvojicom u Beču. Za Keka mogu kazati da se na treningu radi sto posto. Jedini pravi put. Osjeti sve, vidi, čim nisi na željenoj razini svojih mogućnosti. Nevjerojatna moć zapažanja. Dva dana poslije svake utakmice nastavlja se tamo gdje se stalo, uglavnom se radi s loptom. Protivnik je teretane. U pravu je, vidim da se s nogometnim treningom sve postiže… Rezultati govore sve.


Što mu zamjeraš?


– Zahvalan sam mu na svemu što me naučio. Ubrizgao mi je radne navike, nogometne kvalitete koje su dovele do transfera u Beč. Radeći s njim postao sam bolji igrač i – čovjek.


Rijeka sigurno korača prema naslovu?


– Rijeka ima momčad i igru. Nitko u HNL-u, niti Dinamo, nije na toj razini. Ima vhunske igrače i trenera koji zna što hoće i kako se osvajaju naslovi.


Tko će biti prvak Europe?


– Barcelona ili Real Madrid.


Kako Barcelona, raspala se…


– Nije još gotovo. Jedan loš dan nije smak svijeta. Jedan od favorita je i Bayern.


Kada nastavljaš s treninzima?


– Za dva i pol mjeseca. Nakon teretane i jačanja noge. Trčkaranje pa rad s loptom… Polako.


Jesu li pehovi gotovi?


– Valjda, onaj teniski nokaut mogao sam izbjeći. Vidio sam jučer taj reket… Bacio sam ga.


Foto: S. JEŽINA


Foto: S. JEŽINA



Život u Beču?


– Super. Puno mi je pomogao i Jelić, napadač, igra sa mnom. Živimo blizu. Još da malo bolje naučim njemački jezik i sve će biti lakše.


Kako ćeš proslaviti ako Rijeka osvoji naslov ?


– Jedan je prijatelj rekao da će skočiti u Rječinu, ali on neće biti jedini. Ne znam što ću, ali znam da ću sigurno biti na Korzu! Što smo bliži svibnju sve sam uvjereniji da je došlo vrijeme!


Poruka za kraj?


– Najvažnije je da je Andrijašević zdrav i da zabija golove, lako za mene…