Eroica

Otvorenje koncertne sezone u “Zajcu”: Uz klasike i Kamov mladog riječkog talenta

Kim Cuculić

Orkestar i zbor Opere riječkog HNK-a praizvest će i »Ištipanu hartiju« mladog riječkog kompozitora Jurja Marka Žerovnika



RIJEKA Prvi ovosezonski simfonijski koncert naslovljen »Eroica«, pod ravnanjem maestra Villea Matvejeffa, otvara koncertnu sezonu HNK-a Ivana pl. Zajca u petak, 14. listopada u 20 sati. Uz poznate skladatelje i njihova djela, Straussove »Metamorphosen« i Beethovenovu Treću simfoniju u Es-duru »Eroicu«, orkestar i zbor Opere riječkog HNK-a, uz dvoje nacionalnih opernih prvaka Dubravku Šeparović Mušović i Giorgia Suriana, praizvest će »Ištipanu hartiju« mladog riječkog kompozitora Jurja Marka Žerovnika.


Riječka Opera naručila je novu kompoziciju ovog skladatelja u povodu 130. obljetnice rođenja Janka Polića Kamova. Žerovnik je inspiraciju pronašao u Kamovljevim pjesmama »U noći« i »Vitlaj duše« iz zbirke »Ištipana hartija«, te pjesmi »Gdje si, draga, jučer bila…« što ju je Kamov napisao u desetoj godini života. Uoči koncerta skladatelj kaže:


– Svojim opusom Kamov se ističe kao čovjek ispred svog vremena, pa je tako pobuna i izražavanje ogorčenosti u njegovim djelima plamičak koji najavljuje buktinju kasnije avangarde. Veliki klaster na samom početku skladbe označava početak te borbe, odnosno izraz straha i bijesa. Gorčina i crnina jesu sredstvo kojim se želi ukazati na promjene, koje time ipak daju vjeru u svjetliju budućnost. Na isti takav način glazba odustaje od neprijateljskog, ljutitog izraza te si dopušta malo lirskiji tijek – osvrnuo se Žerovnik.



Gdje si draga jučer bilašto si mene pozabila?Zašto nećeš k meni doćida ti ljubim crne oči! Tvoje lijepe očicejesu dvije svjećice.Tvoje lijepe usnicejesu dvije ružice. Čekao sam te do ponoći.Mislio sam da ćeš doći.Kad sam pogledao satotišao sam i ja spat!


Juraj Marko Žerovnik rođen je 1993. godine i još je student Muzičke akademije u Zagrebu. Nagrađivan je i kao solist pijanist, ali i kao član komornih sastava. Njegove su se kompozicije izvodile još dok je pohađao srednju školu, a nastavilo se i tijekom studija. Tako je već u HNK-u Ivana pl. Zajca, pod ravnanjem maestra Zorana Juranića, izvedena njegova »Fantazija za gudački orkestar« u sklopu programa koncerta »Riječki skladatelji i solisti« u rujnu prošle godine.