Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
19. veljače 2020.
Ispis članka: SDP predstavio listu za Bruxelles. Drugi pričali o brodogradnji, Bernardić kupovao uskršnje jaje - Novi List

NoviList.hr

SDP predstavio listu za Bruxelles. Drugi pričali o brodogradnji, Bernardić kupovao uskršnje jaje

Izbori za EU parlament

30. ožujak 2019 15:29

Napisao: Tihana Tomičić

Iako je premijer Plenković u petak navečer ponovio da Vlada nije spremna prihvatiti plan restrukturiranja brodogradnje, Bernardić nije davao izjave, i nema službenog komentara SDP-a na novu situaciju u kojoj je jasno da Vlada više ne podržava restrukturiranje

Foto Ivica Tomić

ČAVLE - Mi smo tu zbog radnika 3. maja i Uljanika, jer kad je SDP bio na vlasti, proizvodili su se brodovi, a sada se proizvode samo afere, izjavio je šef SDP-a Davor Bernardić na izvještajno-tematskoj konvenciji SDP-a PGŽ u Čavlima. No, to je sve što je u nedjelju rekao o brodogradnji.

Iako je premijer Plenković u petak navečer ponovio da Vlada nije spremna prihvatiti plan restrukturiranja brodogradnje, Bernardić nije davao izjave, i nema službenog komentara SDP-a na novu situaciju u kojoj je jasno da Vlada više ne podržava restrukturiranje.

Brodogradnju, doduše, jesu komentirali Zlatko Komadina i Tonino Picula, no predsjednik stranke ne. Njih dvojica su, pak, sve pripisali neoliberalnom kapitalizmu, u kojem se državna intervencija smanjuje, a umjesto radnih mjesta najvažniji je kapital. Pritom, Picula je rekao da se ni lokalne vlasti ne mogu amnestirati od stanja u brodogradnji, "jer nemojmo se zavaravati u ovih 30 godina svatko je imao svoj dio utjecaja", dok je Komadina rekao da se on ne osjeća krivim za ovu situaciju, jer je apelirao kod svih Vlada, a ova zadnja Vlada, Plenkovićeva, provela je 17 mjeseci na nečinjenje, i zato je najodgovornija za sadašnju situaciju, rekao je.

up3003ti7
SDP predstavio kandidate za Europarlament / Foto Ivica Tomić

Picula ipak poručuje da ne misli da je brodogradnja povijesni anakronizam te poziva Vladu da, kao što je znala promptno reagirati na slučaj Agrokor, sada učini isto i za škverove.

- Bitka za brodogradnju je bitka za radna mjesta, a ne samo za profite, rekao je pak Komadina.

On je upozorio da Europa ide kao konzervativnim tendencijama i de desne vlade u svojim državama "puštaju duhove iz boce":

- Ako se ne može ocijeniti razlika između Jasenovca i Bleiburga, tada je jasno zašto nam Austrijanci moraju prosvjetljivati našu pamet, rekao je Komadina. On podsjeća da su socijaldemokrati nekad imali vlast u 18 od 28 država u EU, a sada samo u osam, te poziva građane da i dalje podržavaju SDP. Isto poručuje i Bernardić:

- Samo socijaldemokracija je jamac progresa, a upravo PGŽ je toga dokaz. Ova je županija moderna i otvorena jer je vode SDP-ovci, poručio je šef SDP-a.

Upitan je li spreman sudjelovati na predsjedničkim izborima kao kandidfat SDP_a, Tonino Picula je rekao da je to stalno tema u stranci, i da je naravno svjestan da se spominje u tom kontekstu, ali da će odlukas biti donesena nakon euroizbora krajem svibnja.

Na konvenciji u Čavlima predstavila se cijela lista SDP-a za Europski parlament, a Bernardić je poručio:

- Mi smo uveli Hrvatsku u EU, a sada ćemo Hrvatsku napraviti i ravnopravnom državom u EU. Zalagati ćemo se za interese Hrvatske u Bruxellesu, a ne Bruxellesa u Hrvatskoj, kao neki, zaključio je.