Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. studenoga 2019.
UN-ova agencija za hranu i poljoprivedu

Konzumirajte zdravu hranu - jedite insekte!

Foto REUTERS
Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 13. svibanj 2013. u 15:36 2013-05-13T15:36:26+02:00

Riječ je o prehrambenoj namirnici koja nije skupa, ekološki je ispravna i povrh svega je, kažu, ukusna

RIM  »Jedite insekte« da biste ojačali svijest o konzumiranju zdrave hrane, poručuju iz UN-ove agencije za hranu i poljoprivredu FAO, koja je u ponedjeljak pokrenula program čija je svrha u većim razmjerima u svijetu potaknuti prikupljanje insekata – prehrambene namirnice koja nije skupa, ekološki je ispravna i povrh svega je, kažu, ukusna.

Dvije milijarde ljudi u svijetu, u skladu sa svojim tradicionalnim kulturnim naslijeđem konzumira insekte, no potencijal njihova konzumiranja je puno veći, smatraju stručnjaci FAO-a. »Naša je poruka – jedite kukce, ima ih u izobilju, a bogat su izvor proteina i minerala«, poručuje direktorica Odjela za ekonomsku politiku šuma, u svom izlaganju održanom u Rimu.

Milijarde insekata neprestano se razmnožava na tlu, u zraku i u vodi i sve ih je više, što omogućuje povećanje količine hrane, a negativan utjecaj na okoliš tijekom njihova životnog ciklusa je minimalan, rekli su stručnjaci koji ističu kako je oko 900 vrsta insekata jestivo.

U FAO-u navode prednosti proizvodnje insekata: primjerice dva kilograma hrane dovoljna su za proizvodnju jednog kilograma mesa insekata, a za kilogram goveđeg mesa potrebno je osam kg hrane. Usto, insekti su vrlo hranjivi, sadrže velike količine proteina, masnih kiselina i minerala i mogu se konzumirati cijeli, ali i kao sastojak drugih namirnica ili u, primjerice, namazima. Uzgoj insekata je prilično jednostavan, tvrde iz FAO-a. Primjerice, mogu se prikupljati s otpada organski uzgojene hrane.

Konzumiranje raznih vrsta kukaca, poznat pod stručnim nazivom entomofagija, odavno je raširen u tradicionalnim kulturama i regijama Afrike, Azije i Latinske Amerike. »Trećina svjetske populacije redovito jede insekte, a to je zato što su ukusni i hranjivi«, uvjerava Eva Ursula Mueller. »U prodaji ih se može naći na tržnicama u Kinshasi, na Tajlandu ili u Meksiku, a sve su češće na jelovnicima brojnih europskih restorana«.

Do 2030. na zemlji će živjeti oko 9 milijarda stanovnika koje će trebati nahraniti, a ne smiju se zaboraviti ni životinje. Još jedan argument u korist uzgoja insekata je, poručuju iz FAO-a: mogu ih prikupljati, sušiti i prodavati i najsiromašniji stanovnici našeg planeta, poput žena i seljaka koji ne posjeduju zemlju, a troškovi i ulaganja su minimalni.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija