Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 22° 26° 2
24. svibnja 2018.
Britansko istraživanje

Gdje nestaje strast: Žene dvostruko češće gube interes za seksom u dugoj vezi

pixabay.com
pixabay.com
Autor:
Objavljeno: 14. rujan 2017. u 10:38 2017-09-14T10:38:17+02:00

Britanski znanstvenici kažu kako pomanjkanje seksualnih želja treba liječiti tako da se promatra osoba u cjelini umjesto da se pribjegava lijekovima. »Za neke to je prirodno no kod drugih izaziva patnju i jad«, kaže ona.

LONDON – Žene imaju dva puta veće izglede od muškarca izgubiti interes za seksom kada žive s partnerom u dugoj vezi, pokazalo je britansko istraživanje stajališta o spolnim odnosima, prenosi BBC.

Utvrđeno je da i muškarci i žene s godinama gube strast no to je uočljivije kod žena u dugim vezama. Lošije zdravstveno stanje i pomanjkanje emotivnih veza utječu na želju oba partnera za seksom.

Istraživanjem čiji su rezultati objavljeni u časopisu BMJ Open, bilo je obuhvaćeno gotovo 5000 muškaraca i 6700 žena.

Britanski znanstvenici kažu kako pomanjkanje seksualnih želja treba liječiti tako da se promatra osoba u cjelini umjesto da se pribjegava lijekovima.

»Za neke to je prirodno no kod drugih izaziva patnju i jad«, kaže ona.

Ukupno 15 posto muškaraca i 34 posto žena obuhvaćenih istraživanjem kazalo je kako je u godini prije bilo nezainteresirano za seks najmanje tri mjeseca.

Kod muškaraca gubitak interesa najintenzivniji je u dobi od 35 do 44 godine dok je kod žena pad interesa najveći od 55 do 64 godine.

Znanstvenici sa sveučilišta Southampton i University College London kažu da ne postoje dokazi da menopauza u tome igra ulogu. Utvrdili su da su za žene posebno jaki uzrok gubitka interesa za seks mala djeca u domu.

Lošije tjelesno i mentalno zdravlje, loša komunikacija među partnerima i pomanjkanje emocija tijekom spolnih odnosa glavni su razlozi gubitka interesa za muškarce i žene.

Istraživanje je pokazalo i da je kod onih koji su kazali da je »uvijek jednostavno razgovarati o seksu« s partnerom gubitak interesa bio najmanji.

Znanstvenici kažu i da je vjerojatnost da kažu kako su izgubili interes za seks bila veća kod onih čiji su partneri imali seksualnih poteškoća ili kod onih koji su se osjećali manje sretnima u vezi.

Kod žena je faktor kod gubitka interesa bio i razlika u sklonostima u spolnom odnosu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka