Galebe moj

Obersnelu, izgleda, ne bi smetalo platiti ni 58 milijuna za Galeb: ‘Imamo novac od Benčića’

Marinko Glavan

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Također, iako je i niža ponuda veća od procijenjene vrijednosti, ukoliko bude prihvaćena, neće biti potrebe za još jednim zaduženjem budući da postoji mogućnost da se preusmjere sredstva koja nisu iskorištena u obnovi kompleksa »Benčić«, kaže Obersnel



RIJEKA – Na natječaj za obnovu Titovog broda “Galeb” jučer su, pred istek roka, pristigle samo dvije ponude. Obje su znatno više od procijenjene vrijednosti nabave od 42 milijun kuna s PDV-om.


Čak i niža od dviju ponuda, ona tvrtke Dalmont d.o.o., koncesionara nekadašnjeg kraljevičkog brodogradilišta, od 58,6 milijuna kuna s PDV-om znatno premašuje procijenjeni iznos.Druga ponuda brodogradilišta “Viktor Lenac” gotovo je dvostruko veća od procjene, te iznosi 75,8 milijuna kuna s PDV-om.

– Hoće li i koja će ponuda biti prihvaćena u ovom trenutku ne mogu reći, budući da to ovisi o rezultatima postupka evaluacije koju provode za to nadležne stručne osobe, komentirao je gradonačelnik Vojko Obersnel.


– Iz EU fondova za realizaciju ovog projekta osigurali smo oko 32 milijuna kuna i dobili još 700 tisuća kuna od države, a preostala potrebna sredstva za obnovu i opremanje broda planiramo osigurati kreditnim zaduženjem te jednim dijelom iz sredstava spomeničke rente.




Također, iako je i niža ponuda veća od procijenjene vrijednosti temeljem koje su planirani navedeni financijski okviri, ukoliko bude prihvaćena, neće biti potrebe za još jednim zaduženjem budući da postoji mogućnost da se preusmjere sredstva koja nisu iskorištena u obnovi kompleksa »Benčić«.


Također, za realizaciju objekata koji se grade u sklopu projekta EPK, Grad Rijeka je od države dobio 10 milijuna kuna.


No, kao što sam rekao, hoće li i koja će ponuda biti prihvaćena, u ovom trenutku nemoguće je reći budući da nije dovršen natječajni postupak, rekao je Obersnel, dodajući kako su ponude na natječajima gotovo uvijek različite od procijenjene vrijednosti, što se vidi iz rezultata većine natječaja u Hrvatskoj.