Anketa među bivšima

RIJEKA UPITNIKA Podrška Igoru Bišćanu, puno ovisi o predsjedniku, hoće li ulagati u dobre igrače ili neće

Denis Frančišković

Ivan Katalinić, Robert Rubčić i Elvis Scoria

Ivan Katalinić, Robert Rubčić i Elvis Scoria

Bišćan ima tu mrlju iz prošlosti, ostavio je jedan negativan trag i došao je u zahtjevnu sredinu. Navijači ga nisu doživjeli na pravi način i bit će jako teško raditi. Bez pozitivne atmosfere nemoguće je raditi. Čeka ga teška borba, ja na njegovom mjestu ne bih došao - tvrdi Robert Rubčić



RIJEKA Igoru Bišćanu neće biti lako, odnos s navijačima može biti veliko opterećenje za sve u klubu, ali novom treneru treba i podrška. Treba se okrenuti budućnosti kluba koji je ipak iznad svega. Ukratko tako bi se moglo sažeti mišljenje Ivana Katalinića, Elvisa Scorije i Roberta Rubčića, trojice bivših trenera »bijelih«, koji su također s Rijekom prošli sve dobro, ali i loše… Uostalom, na Kantridi trenerima nikad nije bilo lako…


– Kek je napravio velik rezultat i imao je podršku predsjednika. Kad gledamo ekipu koja je bila prvak i sadašnju, to je nebo i zemlja. Tako sam se ja s Hajdukom nakon razdoblja od 1993. do 1995. našao u sličnoj situaciji. Sve se osvojilo, došlo do nekog zasićenja i nije bilo velikog ulaganja u nove igrače. Jednostavno moraš otići, a to je sastavni dio života svih nas trenera u Hrvatskoj – kaže Ivan Katalinić i nastavlja: – Čim malo nema rezultata, svi te tjeraju. Svi gledaju samo trenera, nitko vodstvo kluba ili kakvi su igrači. Trener je uvijek prvi na udaru. A zašto? Zato jer je Kek osvajao trofeje, da nije, bilo bi drugačije… Rijeka je digla ljestvicu visoko i ona se ne može svaki put preskočiti.


Po Kataliniću puno toga ovisi o prvom čovjeku kluba, a on očito ima velikog povjerenja u Bišćana.




– Bišćan je pokazao da je talentiran, a sad će se morati dokazati. Ali Rijeka nije na prijašnjoj razini. Navijači? Oni će sve zaboraviti ako rezultati budu dobri. Bili su to Bišćanovi dani mladosti, ono što se kaže i ludosti. Druga vremena … Ne treba se sad hvatati onog što je bilo, nego onog što će biti. Igor je sam rekao da želi napraviti najbolje što može i toga se treba držati. A i predsjednik Mišković sigurno vjeruje u njega, samim tim što je potpisao na četiri godine. Rezultat je mjerilo, ali ponavljam, puno ovisi o predsjedniku, hoće li ulagati u dobre igrače ili neće. Hoće li ulagati u one koji se bore za prvaka ili u one za četvrto mjesto. To je ogromna razlika – jasan je Katalinić.


Elan i strast


Elvis Scoria smatra da se odnosi na relaciji trener – navijači moraju riješiti na obostrano zadovoljstvo kako bi novi šef struke i momčad imali neophodan mir za rad.


– Bišćan je došao s ambicijom da nešto napravi i naravno da mu treba podrška. Istina, postoje neke situacije iz prošlosti koje sve to opterećuju i one se moraju riješiti. Sad kako će se to riješiti ne znam i nije moje da ulazim u to. Igor je mlad, dolazi u klub koji je posljednjih godina napravio puno toga i treba ga podržati. Mladi trener uvijek nosi poseban elan i posebnu strast što je sigurno dobro – naglašava Scoria koji, kao i Katalinić, ističe da aktualna momčad nije na razini prijašnje. Situacija traži puno rada i strpljenja.


– Moramo biti realni, sadašnja Rijeka nije ona Rijeka od prije dvije godine. Ranije je bilo više kvalitetnijih igrača i teško je sada prognozirati očekivanja od ovog sastava. Trebat će strpljenja, a pročitao sam i da klub želi mali zaokret na mlade igrače. Ranije je klub imao više formirane igrače, sada će trebati i više rada i više strpljenja. Normalno, bilo tko da je došao bit će mu teže napraviti rezultat – kaže Scoria.


Teška borba


Robert Rubčić aposlutno je jasan kad je u pitanju prijašnji trener i niti najmanje mu ne zamjera na njegovom potezu.


– Kek je napravio velike stvari i to mu nitko ne može oduzeti. Napravio je povijesne rezultate i sigurno je najuspješniji trener Rijeke. No, sigurno stoji da je došao do samog kraja. Sve u životu ima početak i kraj, tako i trenerski posao – kaže Rubčić i dodaje: – Od Rijeke se očekuju rezultati jer Kek je sam postavio tu visoku letvicu i očito u posljednje vrijeme nije mogao pratiti samog sebe. A za očekivanja znamo. Nije lako biti trener u Rijeci po tom pitanju… Kek je učinio najnormalniji potez i ne znam zašto se uopće oko toga stvaraju neke tenzije, je li trebao ostati ili otići. Mislim da navijači i Armada tu moraju biti mirni, Kek je dao svoje i treba mu zaželjeti sve najbolje. Za riječku sredinu dao je svoj maksimum.


Da je na mjestu novog trenera, Rubčić ne krije da bi ipak drugačije postupio. Točnije, potpisao bi za Ciprane…


– Bišćan ima tu mrlju iz prošlosti, ostavio je jedan negativan trag i došao je u zahtjevnu sredinu. Navijači ga nisu doživjeli na pravi način i bit će jako teško raditi. Bez pozitivne atmosfere nemoguće je raditi. Čeka ga teška borba, ja na njegovom mjestu ne bih došao. Izabrao bih prvu opciju koju je imao. No, s druge strane, zašto mu ne dati šansu i ne vjerovati. Pokazao je da zna i ima rezultate iza sebe. Treba ga pustiti da radi, ipak je klub iznad navijača i ostalih. Treba gledati klupski interes. Meni se nešto slično dogodilo u Puli. Naslijedio sam Pamića, a znamo što je on u Istri. Molio sam predsjednika neka ga ne miče jer ako ga naslijedim, znam što znači animozitet između Pule i Rijeke. To sam osjetio od prvog dana, nitko me nije prihvatio – zaključuje Rubčić.