Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 6
Sutra: 8° 8° 6
18. siječnja 2020.
Kultni bend

Black metal legende Mayhem nastupaju u Vintage Baru

Mayhem
Mayhem
Autor:
Objavljeno: 5. travanj 2017. u 16:50 2017-04-05T16:50:49+02:00

Mayhem su predstavnici drugog vala black metala koji je krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća krenuo iz Norveške

Norveške black metal legende Mayhem nastupit će u nedjelju, 9. travnja, u zagrebačkom Vintage Industrial Baru u sklopu europske turneje na kojoj u cijelosti sviraju svoj kultni album »De Mysteriis Dom Sathanas«, najavio je organizator koncerta Twilight Promotion.

Mayhem su predstavnici drugog vala black metala koji je krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća krenuo iz hladne Norveške, a uz njih se vežu mnoge kontroverzne priče – od sotonizma i paljenja crkava do samoubojstva i ubojstva članova benda.

Bend je osnovan 1984. u Oslu, a od samog početka karijeru su mu karakterizirali ekscesi, od ekstremno žestoke i neugodne glazbe, preko tekstova o smrti i nasilju i nasilnim scenskim nastupima, do slučajeva paljenja crkava početkom devedesetih godina u koje su bili umiješani članovi grupe.

Kontroverze su eskalirale samoubojstvom pjevača Per Yngve Ohlina (nastupao pod pseudonimom »Dead«) 1991. godine i ubojstvom vođe benda i gitariste Oysteina Aarsetha (pseudonim »Euronymous«) 1993. godine, koje je počinio basist grupe Varg Vikernes, koji je zbog toga osuđen na 21 godinu zatvora.

Mayhem je nakon tih događaja ipak nastavio djelovati, pa 1994. godine izdaju prvi studijski album »De Mysteriis Dom Sathanas«, koji je svrstan među najbitnija izdanja ekstremnog metala jer je inspirirao na stotine novih bendova koji su svoj stil kreirali baš po uzoru na njega.

Na sceni su preko tri desetljeća i iza sebe su ostavili pet studijskih albuma i mnoštvo demo, live i bootleg izdanja, a od 2012. godine djeluju u postavi Attila Csihar (vokal), Necrobutcher (bass), Hellhammer (bubanj), Teloch (gitara) i Charles Hedger (gitara).

Kao goste Mayhem dovodi sve popularniji češki black metal band Inferno, koji na ovoj turneji predstavlja svoj sedmi album »Gnosis Kardias (Of Transcension and Involution)«, koji su kritičari proglasili za jedan od najboljih black metal albuma u novije vrijeme.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.