Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. listopada 2019.
Make a move

foto/video Kazališni umjetnici odveli Riječane na krov Robne kuće 'Ri' i u Operu pored Teatra Fenice

Foto Damir Škormlj
Foto Damir Škormlj
Autor:
Objavljeno: 17. rujan 2019. u 22:30 2019-09-17T22:30:00+02:00

Zahvaljujući projektu »Make a Move« dio Riječana je mogao vidjeti kako Rijeka izgleda s krova »RI«, a ušli su i u prostor »Opere« koji je godinama napušten i zapušten. Jjedan performans odvijao se u stražnjem izlogu »Varteksa«

RIJEKA - Jeste li ikad bili na krovu Robne kuće »RI«? Ili kad ste zadnji put bili u »Operi« pored Teatra Fenice? Zahvaljujući projektu »Make a Move« dio Riječana je mogao vidjeti kako Rijeka izgleda s krova »RI«, a ušli su i u prostor »Opere« koji je godinama napušten i zapušten.

Očekivali smo da će biti i u gorem stanju, no doznali smo da je zbog nedavnog snimanja filma ipak donekle sređen.

U sklopu projekta »Make a Move« međunarodni kazališni umjetnici predstavili su svoje radove u nastajanju na spomenutim lokacijama, a jedan performans odvijao se u stražnjem izlogu »Varteksa«.

Prezentacija radova počela je uspinjanjem liftom na krov Robne kuće »RI«, gdje su gledatelji dobili slušalice i dalekozore kako bi mogli pratiti performanse koji su se odvijali na riječkoj rivi i u kafiću »Nad urom« na vrhu Robne kuće »Korzo«. Likovi ovih malih predstava ispričali su svoje priče, a u radnju su neočekivano upleteni Superman, Batman i Catwoman.

3877300
Kazališni performansi na krovu 'Ri' i u Operi (2) / Foto Damir Škomrlj

Danas prazan izlog »Varteksa« ispunili su performeri koji su se opremili rekvizitima za more, a pridružio im se i Riječanima dobro poznati ulični svirač koji je glazbom pratio njihovu izvedbu.

Završnica je bila u »Operi«, još jednom riječkom napuštenom i zaboravljenom prostoru kojim su nekad odzvanjali ples i glazba. Zahvaljujući izvođačima i publici sinoć je i ovaj prostor na trenutak »oživio«.

»Make a Move« okupio je deset inozemnih i deset lokalnih i regionalnih umjetnika, koji su tijekom boravka u Rijeci razvijali svoje ideje u izvedbene radove koji su prezentirani publici.

3877541
Kazališni performansi na krovu 'Ri' i u Operi (1) / Foto Damir Škomrlj

Fokus projekta »Make a Move« je na razmjeni različitih suvremenih izvedbenih kazališnih praksi i pristupa na specifičnim lokacijama te na razvoju publike.

»Make a Move Lab« u Rijeci predstavlja drugi od ukupno tri Laba (Galway, Rijeka i Targu-Mures), koji zajedno čine umjetnički inkubator za suvremeno europsko neinstitucionalno kazalište čiji je vodeći partner riječki Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA.

»Make a Move« dio je projekta Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, programskog pravca Kuhinja različitosti, a za cilj ima istraživati i razvijati inovativnu stvaralačku radnu sredinu i uvjete u kojima će male nezavisne organizacije i slobodni umjetnici moći razvijati svoje umjetničke i profesionalne vještine.

3877306

3877304

3877298

3877296

3877297

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.