Bandić daje u najam neprodane stanove

Život sa svekrvom nosi više bodova od invalidnosti

Jagoda Marić

S 25 bodova nagradit će se život s roditeljima, ako pak i ima dovoljno prostora, život sa svekrvom teži deset bodova, koliko i 100-postotna invalidnost

ZAGREB Nakon neuspjelih pokušaja prodaje stanova u naselju Sopnica-Jelkovec Grad Zagreb će pokušati zaraditi novac na tim stanovima dajući ih u najam. Zagrebački podstanari tako će u sljedeća dva tjedna konkurirati za unajmljivanje 96 stanova u Sopnici veličine od 72 do 107 četvornih metara. Cijena najma kreće se od 240 eura za najmanji stan do 295 eura za stan od 107 četvornih metra.    

Očekuje se navala




Stan od 80 »kvadrata« može se iznajmiti za 255 eura mjesečno, a onaj od sto »kvadrata« za 280 eura. Cijene najma doista su niže od zagrebačkog prosjeka, ali treba voditi računa o tome da nijedan stan koji se daje u najma nije namješten. Stanovi iznad sto kvadrata teško se mogu naći i nenamješteni po cijeni koju grad nudi u Sopnici, ali se primjerice potpuno namješten stan od 70 kvadrata može dobiti po gotovo istoj cijeni u Dubravi, Španskom, Sesvetama ili čak u Dugavama.


  Cijena najma u kvartovima poput Jaruna ili Vrbika i za stanove od 40 ili 50 četvornih metra veće su od onoga što grad traži za dvostruko veće stanove.   Gradonačelnik Milan Bandić i njegovi suradnici očito očekuju navalu na stanove u Sopnici pa se u oglasu natječaja objašnjava kako će nakon njegova zatvaranja biti objavljena konačna lista na osnovi koje će podnositelji zahtjeva imati pravo na odabir stana. Zahtjev mogu podnijeti svi oni koji imaju prebivalište u Zagrebu, podstanari su, ali s ugovorom o podstanarstvu, žive s roditeljima i nemaju stan u svome vlasništvu. Uvjet je i to da po članu kućanstva imaju dohodak koji pokriva barem 30 posto prosječne plaće u zagrebačkom gospodarstvu, odnosno da po članu obitelji mjesečni imaju barem 1.800 kuna.    

Zanimljivo bodovanje


Grad je donio i odluku po kojoj će njegovi budući podstanari skupljati bodove kako bi se našli pri vrhu liste. Bodovi se dobivaju za svaku godinu prebivanja u Zagrebu, mlađi od 35 godina dobivaju i dodatnih 40 bodova, od 36 do 55 godina dobiva se 15 bodova, a stariji od 55 godina mogu dobiti tek pet bodova. Znanstvenici ovisno o tituli mogu dobiti od 15 do 30 bodova. Oni koji plaćaju podstanarstvo dobit će 40 bodova, a sa 25 bodova nagradit će se život s roditeljima ili supružnikovim roditeljima, ako se procijeni da stambeni prostor nije dogovarajući za broj ukućana. Ako u takvom zajedničkom kućanstvu i ima dovoljno stambenog prostora, gradski oci će ipak život sa svekrvom ili punicom nagraditi s deset bodova.


 Toliko, na gradskoj službenoj ljestvici, vrijedi i stopostotna invalidnost, na te bodove mogu računati i žrtve nasilja u obitelji. Po pet bodova dobit će obitelj za svako malodobno dijete što znači da život sa svekrvom vrijedi kao dvoje malodobne djece. Pogodnost će imati i branitelji i dobivat će 0,5 bodova za svaki mjesec proveden u ratu, ali može im se dodijeliti najviše 20 bodova, bez obzira koliko su vremena proveli u ratu.