Ususret skijaškom spektaklu na Sljemenu

Snježna kraljica ove zime u skromnijem ruhu

Vanja Vesić

Proračun Snježne kraljice srezan je s prvotno planiranih 25,5 milijuna kuna na 23,5 milijuna kuna, a smanjen je i fond nagrada na 120.000 eura, novac koji će dobiti samo one skijašice i skijaši koji završe slalom



  U sklopu priprema za VIP Trofej Snježne kraljice 2011. skijaške staze na Sljemenu danas će se injektirati vodom kako bi se stvorili idealni tehnički uvjeti za svjetsku ski-utrku – najavio je direktor utrke Vedran Pavlek, sportske atrakcije koje će se održati na Medvednici 4. i 6. siječnja.


– Možemo reći da u usporedbi s dosadašnjim godinama nikad nismo bili spremniji, a na ruku nam idu i povoljne meteorološke prilike – optimističan je Pavlek. Snježnu kontrolu obavili su predstavnici Međunarodne skijaške federacije (FIS) i potvrdili kako je Crveni spust spreman za novo izdanje Snježne kraljice. Na čelu FIS-ove delegacije bio je kontrolor Filip Gartner. Zaključeno je kako nema nikakvih prigovora na snježno stanje na Crvenom spustu. Snježna kraljica 2011. ući će u sedmu godinu redovitog održavanja. Natjecanja će se održavati noću, najprije ženska utrka 4. siječnja, a potom muška 6. siječnja. Zlu ne trebalo, organizatorima su na raspolaganju topovi za snijeg, u slučaju pojave toplog vjetra. Gledateljima su pak na raspolaganju tribine, rasvjeta s 380 reflektora, hrana te topla i hladna pića.


Što se financijske konstrukcije tiče, podsjeća Pavlek, proračun Snježne kraljica srezan je s prvotno planiranih 25,5 milijuna kuna na 23,5 milijuna kuna, a smanjen je i fond nagrada na 120.000 eura, novac koji će dobiti samo one skijašice i skijaši koji završe slalom.Unatoč širenju optimizma i općenarodnog sportskog duha, aktualni recesijski trenutak i javne kritike o (ne)isplativosti ove manifestacije svake su godine sve jače. Glavne su kritike da je javnost  uskraćena za informacije o ukupnoj zaradi od ski-slaloma. Grad Zagreb ove je godine uskočio s 4,5 milijuna kuna i nakon prigovora o uzaludnom trošenju novca na međunarodnu utrku s obzirom na proračunske uštede na gradskoj socijali, preuzeo na sebe odgovornost i obvezu da od organizatora zatraži financijski izvještaj. S obzirom na probuđeni interes institucija za tokove novca, gotovo je sigurno da će se organizatori, ako ne Grad, nakon svršetka aktualne utrke pohvaliti iznosima, odnosno, pozitivnom razlikom između uloženog i zarađenog.

Lani je sljemenska utrka Svjetskoga kupa imala solidan fond od 270.000 eura, po pola za skijašice i skijaše. Pobjednicima u ženskoj i muškoj ekipi pripalo je po 50.000 eura, drugoplasiranima 25.000 eura, dok su trećeplasirani nagrađeni s 12.500 eura. Vrijedno je spomenuti što Snježna kraljica organizira humanitarnu akciju za pomoć Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra. Sutra u Vip centru u Gajevoj ulici prodavat će se potpisane karte za utrku. Kao popratni događaj na Trgu sa svatovskim šatorima dan prije dviju utrka svirku će prirediti Jinxi i TBF, a za 100 kuna (150 za oba dana) navijači dobivaju »all inclusive« – klopu, prijevoz i zabavu na Sljemenu.  Prodaja ulaznica je u Vip centrima te poslovnicama Generalturista i Eventima. Ulaznice su podijeljene u tri zone, a cijene su popularne, od 40 do 150 kuna za Zonu A (Mihaljevac – Dom Željezničara – Mihaljevac), Zonu B (Mihaljevac – Žensko sedlo – Mihaljevac) i za Zonu C  (Stubičke toplice – Pansion »Snježna kraljica« – Stubičke toplice). Za djecu do sedam godina ulaz je besplatan, dok je cijena ulaznica za djecu od 7 do 15 godina 40 kuna za jedan dan, odnosno 60 kuna za oba dana. Cijena  za odrasle je 100 kuna za jedan dan, odnosno 150 za oba dana. Uz atraktivne utrke ženskog i muškog slaloma, u cijenu su uključeni prijevoz, koncerti »domaćica« na prigodnom Krumpirištu, nagradne igre sponzora te besplatna hrana i piće.