Prevaranti vrebaju u oglasnicima

Lovci u mutnom: “Provuci” karticom 15.000 i dobij na ruke 10.000 kuna

Ladislav Tomičić



Novi list propitao je o kakvom poslu se ovdje radi, a iz razgovora koji smo vodili s jednim od ponuditelja nameće se zaključak da je u pitanju klasični gospodarski kriminal. Shema je sklopljena na način da vi svojom kreditnom karticom kupite, primjerice, petnaest tisuća kuna robe, a zauzvrat dobijete deset tisuća kuna. Pritom se roba kupuje samo fiktivno, s obzirom na to da ponuditelji najčešće imaju trgovine u kojima prikazuju fiktivan promet. Takav slučaj našao je i naš list. 


 Za Zabu povoljnije


Okrenuli smo, naime, jedan od brojeva brojnih novinskih oglasa gdje je građanima ponuđeno da na lagan način dođu do gotovine. Muškarac s druge strane žice, koji se predstavio kao Filip, odmah u startu je objasnio osnovne uvjete: »Za petnaest tisuća kuna koje vi provučete na svoju karticu, ja bih vam dao deset tisuća kuna gotovine.« Nešto povoljnije uvjete dao je ako ćemo posao sklopiti putem Mastercard kartice Zagrebačke banke. 


– U tom slučaju bih vam mogao dati nešto povoljnije uvjete. Za 13,5 tisuća kupljene robe, dat ću vam deset tisuća kuna gotovine – objasnio je Filip. 


Nadalje, kod oglašivača smo se interesirali hoćemo li nakon obavljene transakcije morati s njim i dalje imati posla. Nikakvog, odgovorio je sugovornik.   Profit na tuđem jadu – Nakon što obavimo transakciju, mi smo svoje završili. Radim pet, šest godina s ljudima i nema tu nikakvog mjesta za zavrtanje ruku i slično. To me ne zanima. Moja je samo provizija, a vi svoj trošak otplaćujete banci kako znate – odgovorio je Filip. Konačno, Filipa smo pitali i kakvu robu da mu kupimo, nešto po svojoj ili njegovoj volji. Tad nam je objasnio o čemu se zapravo radi, dajući do znanja da ovaj posao nije baš smješten u tijesne okvire zakona. 

– Ja imamo dućan s tehničkom robom i mi ćemo tu kupnju prikazati samo fiktivno. Dakle, vi dođete kod mene, provučete karticu, ja vam dam novac i mi smo svoje završili – pojasnio nam je Filip. 


Oglasi poput ovog koji smo kontaktirali svakodnevno se objavljuju u dnevnim novinama. Kako reče naš sugovornik, lovci u mutnom svakodnevno nalaze klijente među osiromašenim Zagrepčanima. U nedostatku gotovine ljudi pristaju na sve, pa i na činjenicu da će deset tisuća kuna platiti petnaest tisuća. U vremenu financijske krize novac je sve skuplji, ali mnogi nemaju izbora.