Nova afera na pomolu

Bandić odobrio novi projekt: Preradovićeva kao Cvjetni

Vanja Vesić

Riječ je projektu s barem tri podzemne etaže i zasad nepoznatog broja nadzemnih etaža stambene i poslovne namjene, udaljenom 200 metara od Cvjetnog trga



ZAGREB Grad Zagreb pred novom je velikom aferom – izdao je dozvolu za izgradnju još jednog privatnog šoping centra s podzemnom garažom u strogom centru grada, samo 200 metara južnije od netom izgrađenog trgovačkog centra “Cvjetni” – u Preradovićevoj ulici 17! 



Ponovno aktualizirano gradnje podzemnih garaža u centru grada i izmjene GUP-a kojima bi se vratila zabrana iskopa Bandić je na prošlotjednoj sjednici Gradske skupštine ismijao. Na opetovane upite nezavisne gradske zastupnike Vere Petrinjak Šimek hoće li ispoštovati zaključke Skupštine od 18. ožujka prošle godine koji se zabranjuje prokop novih garažnih podzemlja Bandić je odgovorio:


– Kaj god. Kaj god! Dok iza mene stoji struka bit će garaže i ispod HNK a jednog dana i ispod Jelačić placa – inatljivo je poručio s javne govornice pohvalivši se da je u Donjem gradu još 14 slobodnih lokacija za takvu vrstu gradnje.





Kako se još zbrajaju dojmovi višegodišnje pravne bitke i borbe civilnih udruga za obranu miljenog zagrebačkog trga, vijest je na prvi spomen zazvučala kao neslana šala. Ipak, potvrđena je izdanom lokacijskom dozvolom resornog Gradskog ureda za prostorno uređenje te službenom pritužbom suvlasnika stambenog bloka na adresu Gradske skupštine i matičnog Odbora za pritužbe i predstavke. 


Prema aktualnim propozicijama riječ je projektu s barem tri podzemne etaže i zasad nepoznatog broja nadzemnih etaža stambene i poslovne namjene koji bi kao i u slučaju Cvjetnog osvanuo u dvorišnog bloku zgrada izgrađenih krajem 19. stoljeća, između građevina upitne statičke stabilnosti, dijelu Povijesne cjeline grada Zagreba. Zahtjev za izdavanje dozvole podnijela je tvrtka Netom ZD, koja se primarno bavi usluživanjem pića, a prema sudskom registru u vlasništvu je jednog uspješnog ugostitelja koji posluje nasuprot novootvorenog “Cvjetnog”. S obzirom da joj temeljni kapital 29 tisuća kuna, skupštinski odbor ostao je zakinut za informaciju tko je stvarni financijer koji je dobio “blagoslov” Bandićeve gradske administracije. Suvlasnici bloka najavili su angažiranje odvjetničkih timova, a s obzirom da u ovom trenutku teče i rok za žalbu, najavili su da će podneske poslati i Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja. S pritužbom odboru gradskog parlamenta obratio se suvlasnik iz predmetnog bloka Marko Knežić.  


– S imovinsko-pravnog stajališta ključno je što je tvrtka dobila lokacijsku dozvola temeljem idejnog projekta za gradnju i na zemljištu koje još uvijek nije u njihovom vlasništvu. Tek jedna polovica u vlasništvu je firme Netom ZD. Dakle, dozvola nema zakonsko uporište. Osim toga, ni Ured za imovinsko-pravno odnose nije ni dao svoje mišljenje. Treća je činjenica da je Gradski ured za prostorno uređenje izdao dozvolu bez danog mišljenja konzervatora Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Došli smo do saznanja da je firma još 2007. tražila od Grada dozvole ali su ih odbili. Potom su išli na Ministarstvo koje ih je također odbilo. Pokrenuli su upravni spor i dobili ga. Predmet je vraćen gradskom uredu na razmatranje i lokacijsku dozvolu konačno su dobili. No, ono što nisu dobili jest suglasnost suvlasnika u bloku, nas neposrednih susjeda koji graniče sa spornom parcelom. Paradoksalno, u toj istoj lokacijskoj dozvoli zabilježeno je da su gotovo svi vlasnici nekretnina koji graniče sa zemljištem za planiranu izgradnju negativno izjasnili – upozorio je Knežić u razgovoru za Novi list. 



Odbor za pritužbe i predstavke izglasao je zaključak kojim od resornog gradskog ureda ali i Odbora za prostorno uređenje Hrvatskog sabora traži objašnjenje i dokumentaciju o cijelom postupku izdavanja sporne dozvole. 


– Nova lokacija za gradnju udaljena je 150 do 200 metara od Cvjetnog trga. Iz razgovora koje sam imao s građanima nemam dojam da ih je itko išta pitao! Ne bi htio da se ostvari vizija gradonačelnika da sve ceste u centru grada postanu dvosmjerne – ironičan je bio član Odbora Srđan Subotić (SDP) aludirajući na pretvaranje obližnje Gundulićeve u dvosmjernu ulicu za potrebe shopping-garaže “Cvjetni”.



U dvorišnom bloku danas se nalaze radionica i obrtnička radnja izgrađene od drveta, te još jedna zgrada od opeke. Zajedničkom je cijelom bloku da je izgrađen na temeljima od kamenih blokova što je bio tipičan način gradnje prije više od stotinu godinu. Suvlasnici bloka skreću pažnju da bi tijekom nove gradnje i prokopavanja moglo doći do velikih materijalnih šteta koje ne bi mogao nitko nadoknaditi. Tvrtka se naime, nijednom riječju nije obavezala na odštetu u slučaju oštećenja postojećih zgrada. Treba li podsjećati da su pukotine na zgradama i balkonima u bloku Cvjetni aktualni predmet pravne bitke tamošnjih stanara. Pravnici bi u ovom najnovijem slučaju, dakle, itekako mogli imati posla. Slučaj “Cvjetni” još se nije ni slegao a dobio je praktički svog klona.