USKOK u Hrvatskim cestama

Braći Žužul nezakonito gradnja tunela na dionici Sv.Kuzam-Križišće?

Darko Pajić

Tvrtka braće Žužul na riječkoj je obilaznici, također bez natječaja, radila i tunel Škurinje  vrijedan više od 50 milijuna kuna. Procjena je da bi toliko  mogao stajati i vijadukt Tabor



Pretpostavlja se da je tvrtku iz Imotskog uposlio »Viadukt«, kao  podizvođač GP Krka



Prve dvije, od Sv. Kuzma do Gradine,  vrijednu 143,4 milijuna kuna, te od Gradine do Hreljina s cijenom  od  122,3 milijuna kuna, dobio je GP Krk. Upravo na prvoj dionici nalazi  se spomenuti vijadukt Tabor na kojem radi Skladgradnja.


Na upit jesu li  i zašto odabrali upravo ovu tvrtku za kooperanta, direktor GP Krka, Josip Purić jučer je kazao da jenjihov  jedini podizvođač na spomenutim  dvjema dionicama –  tvrtka »Viadukt«.– »Viadukt« je izabrani uz odobrenje Hrvatskih cesta. Ostalim se stvarima ne želim baviti.


Niti poznajem niti plaćam Skladgradnju, kazao je  kratko Purić, koji tako demantira da je Skladgradnja njihov podizvođač.  


Pretpostavka jest da je tvrtku iz Imotskog uposlio »Viadukt«, podizvođač koji je uzeo podizvođača. 



Niti poznajem niti  plaćam  Skladgradnju - Josip Purić





Upravo »Viadukt« predvodi poslovnu  udrugu »Viadukt«, Konstruktor Inženjering, Hidroelektra Niskogradnja i  Strabag AG, kojima je pripao veći dio poslova na gradnji za treću i četvrtu poddionicu. One su ujedno i najskuplje. Dionica od čvora Hreljin  do vijadukta Kuk košta 235,1 milijun kuna, a zadnja na potezu od Kuka  do čvora Križišće košta 296,6 milijuna kuna.


Teški pregovori


Ono čime se USKOK u cijelom slučaju sigurno treba baviti jest upravo podjela posla. Primjerice, među građevinarima je došlo do svađe na  početku gradnje punog profila riječke obilaznice, najviše između Konstruktora i Hidroelektre oko podjele gradnje mosta Rječina, koja je zbog  toga i zakasnila nekoliko mjeseci.


Na kraju se kompromis našao, most  je podijeljen napola, a Konstruktror i Hidroelektra pritom ni najmanji  problem nisu pravili oko činjenice da je Skladgradnji pripala gradnja  tunela Škurinje, iako se ova tvrtka uopće nije pojavila na natječaju, niti  su joj formalno-pravno Konstruktor i Hidroelektra trebali dati posao.  


Gotovo ista stvar dogodila se na dionici Sv. Kuzam – Križišće. Na početku gradnje vijadukta Kuk i tunela Burlica Viadukt, Konstruktor i Hidroelektra vodili su teške pregovore oko toga kome će pripasti koliko i  kojeg posla, pa je početak gradnje zbog toga kasnio oko šest mjeseci.  


No, za Skladgradnju su vrijedili neki drugi kriteriji.


Oni su dobili vijadukt Tabor, nitko se nije bunio. Štoviše, GP Krk je imao »Viadukt« kao  podizvođača, a ovi baš nikako nisu mogli bez pomoći Skladgradnje.Krug je zatvoren i ne treba imati puno mašte za sklapanje sistema  izigravanja javnih natječaja u cestogradnji, ne samo na dionicama u riječkom zaleđu, nego i u ostatku Hrvatske.