Predstavljena nova izbornica hrvatskih odbojkašica

Kirilova: vjerujem da Maja Poljak ipak neće napustiti reprezentaciju

Ivana Vaupotić

Preuzimanje reprezentacije velika je čast za svakoga tko se bavi trenerskim poslom. Za  mene je ta čast još veća kada je Hrvatska u pitanju – kaže nekad najbolja tehničarka svijeta



Vjerujem da nas puno rada može odvesti tamo  gdje želimo. Zašto Hrvatska ne bi bila na  Olimpijskim igrama?



Osim emocija, Kirilovu je u pregovorima s HOU-om vodila i vlastita  procjena.


Veliki potencijal


– Smatram da hrvatske odbojkašice imaju veliki potencijal. Za mene  je to neosporna činjenica. Sada taj veliki potencijal treba predočiti u  kvalitetu. Velika je stvar što u reprezentaciji ima dosta mladih igračica s  bogatim iskustvom. Ta kombinacija je idealna – objasnila je nova hrvatska izbornica.


Prvi veliki izazov na rasporedu je za osam mjeseci, kada počinje Europsko prvenstvo koje zajednički organiziraju Italija i Srbija.


– Mi igramo u Monzi, a u skupini nas čekaju Italija, Turska i Azerbajdžan. Ždrijeb nije mogao biti teži, To je najjača grupa na EP-u, ali  što je, tu je. Ako želiš ostvarivati kvalitetne rezultate moraš pobijediti, a  suparnike ne možeš birati.


Vjerujem da nas puno rada može odvesti tamo gdje želimo. Zašto Hrvatska ne bi bila na Olimpijskim igrama?


 Sjećam se da sam početkom 1988. godine sa SSSR-om igrala kvalifikacije za OI u Riminiju. Jedva smo se provukle pokraj Brazila, a šest mjeseci kasnije stajale smo na najvišem postolju s medaljom oko vrata – istaknula je Kirilova, dodavši da će Hrvatska pod njenim stručnim vodstvom težiti raznovrsnosti kakvu pokazuju Brazil i Italija.


Timski rad


Nakon nedavnog Svjetskog prvenstva u Japanu kapetanica Maja Poljak najavila je oproštaj od reprezentacije, no Kirilova vjeruje da ta  odluka nije konačna.


– Razgovarat ću s Majom i svim igračicama koje imaju potrebnu kvalitetu. Želim čuti njene razloge za takvu odluku. Bila sam igračica više  od dvadeset godina i znam kako i na koji način djevojke razmišljaju.


Isto tako, vjerujem u timski rad. Nikad neću zaboraviti riječi Nikolaja  Karpolja: »Reprezentacija će postojati ako nema jednog igrača, ali taj  nikad neće opstati sam.« Svi se moraju podrediti ekipi – objasnila je  novopečena izbornica, koja će ovih dana potpisati ugovor s HOU-om.


Prema njenim riječima, tijekom pregovora nije bilo govora o vremenskim rokovima.– Taj ugovor sigurno neće biti na godinu-dvije. Moj povratak u hrvatsku odbojku neće biti kratkotrajan – zaključila je Kirilova.