20. Kastafsko kulturno leto

Na Crekvinu stižu Stefan Milenković, Zijah Sokolović, Đorđe Balašević …

Andrej Petrak

Predstavljen je program jubilarnog izdanja velike priredbe što će se od 1. srpnja do 26. kolovoza odvijati na Kastvu. Festival otvara Renata Sabljak uz pratnju revijalnog orkestra pod ravnanjem Dinka Appelta, a ovoljetna kastavska glazbena, scenska i likovna događanja završavaju sedmim izdanjem Festivala čakavske šansone Čansonfest



KASTAV – Jubilarno, 20. izdanje Kastafskog kulturnog leta trajat će od 1. srpnja do 26. kolovoza, a izvršna voditeljica Mirna Rubeša najavila je izniman tromjesečni program na Crekvini, kojeg će obilježiti nastupi brojnih svjetskih imena, od Stefana Milenkovića, preko Zijaha Sokolovića do Đorđa Balaševića.


Festival otvara Renata Sabljak uz pratnju revijalnog orkestra pod ravnanjem maestra Dinka Appelta, a ovoljetna kastavska glazbena, scenska i likovna događanja završavaju sedmim izdanjem Festivala čakavske šansone Čansonfest.


Pravi glazbeno-scenski spektakl posjetitelje očekuje 17. srpnja, kada će violinist Stefan Milenković premijerno predstaviti svoju »Priču o tangu«, uz pratnju Marka Hatlaka na harmonici, te vokalno-instrumentalnog sastava ArsTango iz Slovenije.




Svi oni koji budu prisustvovalii nastupu Đorđa Balaševića 2. kolovoza imat će priliku uživati u jednom drugačijem pristupu komunikacije s publikom, odnosno »Kalendaru mog djetinjstva«.


Riječ je o Đoletovom zanimljivom, toplom i slikovitom pripovijedanju o svom odrastanju i djetinjstvu, ali isto tako i istančanom glazbenom repertoaru ovog vrsnog kantautora, u pratnji pijanista profesora Aleksandra Dujina. O ekskluzivi ovog sadržaja dovoljno govori da je on za sada održan vrlo rijetko i ovo će biti prva izvedba u ovoj godini.


Ovogodišnji dramski gost festivala je Teatar Exit, koji će 19. srpnja izvesti program »SHAKEspeare na EXit»dok će Zijah Sokolović Kastavce i njihove goste 29. srpnja počastiti tisućitom izvedbom predstave »CABAres, CABArei«.


Od atrakcija jubilarnog izdanja KKL-a Rubeša je izdvojila nastupe grupe meksičkih mariachija »Mariachi Estrella« 31. srpnja, program »Kosmopolitskog ritma s Karavanke«, u izvedbi austrijskih »Global Krynera«, koji »gorenjski zvuk« kombiniraju sa svjetskim hitovima. te četvrto izdanje Kastav Blues Festivala, što će ove godine biti održano između 4. i 8. kolovoza.


Kastavsko kulturno leto ove godine ima i humanitarnu notu, jer Glazbeno društvo Spinčići na koncertu u povoodu 90. obljetnice postojanja i rada 9. srpnja prikupljat će sredstva za nabavu aparata za Dječju bolnicu Kantrida.


Maestro Spinčićeve muzike prof. Goran Prša najavio je kako će na koncertu biti promoviran treći nosač zvuka Puhačkog orkestra, kao i dokumentarni film o prvih 90 godina postojanja, uz gostovanje grupe Kolaž i Marija Battifiace.


– Humanitarni koncert najavit ćemo promenadnim nastupom 9. srpnja u krugu Dječje bolnice Kantrida. Pozivamo sve bivše članove da nam se jave jer na koncertu namjeravamo snimiti milenijsku fotografiju svih onih koji su dali doprinos našem Društvu, kaže Prša.


Autor vizualnog identiteta festivala Sergej Bulić, kako je za 20. obljetnicu odlučio KKL transformirati u ono što i jest, a to je kulturna valuta Kastva, pa je napravio modele kovanica prema vizualnom kodu eura, uz vizuale dobro poznatih rožica.


Gradonačelnik Kastva i predsjednik udruge KKL Ivica Lukanović najavio je kako će festival u 20. izdanju napraviti veliki korak naprijed u programskom i marketinškom smislu.


– Pripremili smo bolji i atraktivniji internacionalni program, a uložili smo i više truda i angažmana nego ranijih godina. Nadam se da će publika to znati valorizirati i nagraditi nas posjetom, rekao je Lukanović, napominjući da u ovoj obljetničarskoj godini Istarska vila, jezgra iz koje je pokrenut KKL, slavi 110. obljetnicu.


Rubeša je objasnila kako se ulaznice od jučer nalaze u pretprodaji, a pakete dramskih, glazbenih i festivalskih ulaznica uz dvadeset posto popusta moguće je do 1. srpnja kupiti u agenciji »Kastavea«, na kartomatu i u TIC-u Rijeka, u matuljskom »New Soundu«, te na webu www.kulturaplus.com.