Aktivistička umjetnost na nekadašnjem Titovom brodu

Izložba “Područje zastoja” na Galeb dovela stotine posjetitelja

Kim Cuculić

Izložbu na kojoj je predstavljeno 200 umjetničkih djela šezdesetak autora prati reprezentativni katalog na 350 stranica, dostupan i na stranicama virtualnog muzeja avangarde 



RIJEKA Na brodu Galeb, nekadašnjoj plovećoj rezidenciji Josipa Broza Tita, u subotu navečer otvorena je izložba “Područje zastoja” koja predstavlja aktivističku umjetnost iz Kolekcije Marinka Sudca. Na tri brodske palube predstavljeno je 200 umjetničkih djela 60-ak autora koji su zbog svoga rada često bili na meti totalitarnih režima i vlasti koju brod simbolizira.  


Na otvorenju izložbe okupilo se nekoliko stotina posjetitelja, među kojima i dio autora zastupljenih na izložbi, ali i mnogi drugi umjetnici, arhitekti, povjesničari umjetnosti i likovni kritičari. Brod su obišli i predstavnici Društva Titova Republika te pedesetak članova drugih antifašističkih udruga, od kojih su neki doputovali i iz drugih krajeva. 


Među brojnim poznatim imenima viđeni su umjetnici Braco Dimitrijević, Boris Bućan, Sven Stilinović, Marko Pogačnik, Vlado Martek, Marijan Molnar, Željko Kipke, Duje Jurić, Marijan Crtalić i Sanja Ipšić Randić, Siniša Majkus, Dražen Filipović, Damir Stojnić, teoretičari i kritičari Želimir Koščević, Ivica Župan, Ješa Denegri, Feđa Vukić, arhitekti Igor Franić, Leo Modrčin, Silvije Novak, Idis Turato, Saša Randić, Marko Murtić, pa Pavle Kalinić, Boris Bakal, Damir Markovina i mnogi drugi. 




U Rijeku je doputovala i Neda Young, poznata američka kolekcionarka umjetnina, poslovna žena i donatorica podrijetlom s Korčule, a veliku pozornost medija privukao je kapetan Miodrag Šepić, koji je od 1962. do 1972. zapovijedao Galebom. 


 Autor izložbe Branko Franceschi na otvorenju je naglasio kako izložba predstavlja stoljeće radikalne umjetničke prakse koja se zalagala za razinu demokracije koju danas imamo. Većina umjetnika predstavljenih na izložbi vjerojatno nije mogla ni sanjati da će imati izložbu na Galebu.


Izložbu prati reprezentativan katalog koji na 350 stranica donosi tekstove Branka Franceschija, Alberta Guglie, Tvrtka Jakovine, Feđe Vukića i gradonačelnika Vojka Obersnela o izložbi, povijesti Galeba i njegovoj budućnosti. Iscrpno su predstavljeni i svi autori zastupljeni na izložbi.


Sadržaj kataloga dostupan je i na stranicama virtulanog muzeja avangarde na adresi www.avantgarde-museum.com.