Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. veljače 2020.
Novi sustav

Google je razvio algoritam za otkrivanje raka pluća. Tvrde: "Bolji je od radiologa"

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Autor:
Objavljeno: 22. svibanj 2019. u 7:39 2019-05-22T07:39:45+02:00

Algoritam je imao veću stopu identifikacije raka pluća od šest radiologa, dok je s jednim bio istovjetan

Istraživači Google zajedno s istraživačima u zdravstvu objavili su istraživanje koje je pokazalo da su napravili algoritam za otkrivanje raka pluća s 94,4 posto uspješnosti.

Nalazi su u ponedjeljak objavljeni u časopisu Nature Medicine, što je pokazalo da je, osim visoke stope točnosti, algoritam pod određenim okolnostima nadmašio radiologe. Prema studiji, sustav je postigao stopu uspjeha u 6,716 slučajeva.

Algoritam je imao veću stopu identifikacije raka pluća od šest radiologa, dok je s jednim bio istovjetan.

"Cijeli proces eksperimentiranja je poput učenika u školi", izjavio je za New York Times dr. Daniel Tse, voditelj projekta u Googleu. "Koristimo veliki skup podataka za obuku, dajemo lekcije i kvizove kako bismo mogli početi učiti što je rak, a što će ili neće biti rak u budućnosti. Dali smo mu završni ispit o podacima koje nikada nije vidio, nakon što smo proveli mnogo vremena trenirajući ga, a rezultat koji smo vidjeli na završnom ispitu je petica", kazao je Tse.

Međutim, rezultati ove studije u velikoj su mjeri prva verzija algoritamske identifikacije. To je još uvijek daleko od toga da se dokaže kao dovoljno precizan algoritam da bi se mogao koristiti u svim zdravstvenim ustanovama za detekciju raka.

Istraživači koji rade na tehnologiji otkrivanja raka pluća priznaju opasnosti i rizike oslobađanja takvog sustava, a da prije toga sveobuhvatno ne potvrde da je učinkovit i ne budu u mogućnosti osigurati provjere kojima bi se sustav kontrolirao i štitio.

"Surađujemo s institucijama širom svijeta kako bismo dobili odgovor kako se tehnologija može produktivno ugraditi u kliničku praksu", izjavio je Tse za New York Times.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.