Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. veljače 2020.
Petja

CYBER UZBUNA Veliki kibernetički napad paralizirao tvrtke i institucije diljem Europe

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 27. lipanj 2017. u 19:10 2017-06-27T19:10:53+02:00

 Veliki kibernetički napad virusom nazvanim Petja paralizirao je tvrtke i institucije diljem Europe u utorak, javljaju svjetske novinske agencije.

Deseci tvrtki u Ukrajini i susjednoj Rusiji pogođeni su napadom, sličnom onome koji je izveden posljednjih tjedana virusom WannaCry, čija su meta bila računala u više od 150 zemalja.
Danski transportni i energetski gigant Maersk objavio je na svojoj internetskoj stranici da su mnogi njegovi IT sustavi pali zbog napada.
Ukrajinske banke, energetske tvrtke pa čak i kijevska zračna luka Borispil pogođeni su napadom Petja, kao i ruske državne naftne tvrtke Rosnjeft i Bašnjeft.

Kao i WannaCry, virus Petja preuzima kompjutorske sustave i traži otkupninu za njihovo »otključavanje« u digitalnoj valuti bitcoinu.
Ukrajinski premijer Volodimir Grojsman objavio je na svom Facebook profilu da se radi o napadu bez presedana. »Naši informatički stručnjaci rade svoj posao i štite ključnu infrastrukturu«.
»Važni sustavi nisu pogođeni. Napad će biti odbačen a napadači otkriveni«, napisao je Grojsman.
Tajnik ukrajinskog Nacionalnog vijeća za sigurnost i obranu Oleksandr Turčinov izjavio je da postoje znakovi ruke upletenosti u kibenetičke napade koji su pogodili ukrajinske institucije.

Britanski WPP, najveća svjetska tvrtka za oglašavanje, priopćio je u utorak da su kompjutorski sustavi unutar nekoliko njezinih agencija pogođeni kibernetičkim napadom.
Švicarska vladina agencija priopćila je da je virus najviše pogodio Ukrajinu, Rusiju, Englesku i Indiju te da zasad nema naznaka da su pogođene švicarske tvrtke.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.