Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
26. veljače 2020.
Zdravlje i seksualnost

Znanstvenici tvrde da su našli povezanost između seksualnog identiteta i težine. U najmanju je ruku kontroverzna

Foto/Pixabay-Equality
Foto/Pixabay-Equality
Autor:
Objavljeno: 22. veljača 2019. u 8:02 2019-02-22T08:02:38+01:00

U nedavnoj studiji objavljenoj u "The Journal of Public Health", istraženo je koliko seksualnost utječe na težinu pojedinca

Prvi put u povijesti je istraženo utječe li seksualno opredjeljenje na težinu pojedinca. Prema studiji istraživača sa Sveučilišta East Anglia, stručnjaci kažu da bi seksualni identitet trebalo doživljavati kao faktor zdravstvenog rizika. 

Istraživanje je proučilo 12 anketa obavljenih od strane britanskog zdravstva, koje su uključile više od 93 tisuće ljudi. Ispitujući indeks tjelesne mase i seksualnost, istraživači su došli do nevjerojatnog zaključka - homoseksualke i biseksualke su sklonije prekomjernoj težini, od žena koje se deklariraju kao heteroseksualke. 

Rezultati kažu da je za žene koje su se izjasnile kao homoseksualke, rizik od pretilosti 41% veći od ostalih. Kod homoseksualnih muškaraca, situacija je potpuno suprotna - oni imaju tri puta veći rizik od ostalih, da postanu premršavi. 

"Rezultati su zabrinjavajući jer su prekomjerna težina i pretilost poznati faktori rizika za mnoga stanja, poput srčanih bolesti, infarkta, raka i rane smrti", izjavila je voditeljica istraživanja, doktorica Joanna Semlyen, prenosi Telegraph. 

"Suprotno tome, homoseksualni i biseksualni muškarci su skloniji riziku od heteroseksualaca, da postanu premršavi. Postoje dokazi da i prekomjerna pothranjenost dovodi do širokog spektra zdravstvenih problema", dodaje doktorica Semlyen. "Studija dokazuje postojanje veze između seksualnog identiteta i indeksa tjelesne mase, a ta veza je različita za muškarce i žene". 

Prema posljednjim podatcima Ureda za nacionalnu statistiku u Velikoj Britaniji, postotak građana koji se identificiraju kao lezbijke, homoseksualci ili biseksualci, iznosi 2% ukupnog stanovništva. S druge strane, informacije od HM Treasury (ured vlade zadužen za financije) pokazuju da brojka iznosi 6% ili 3.6 milijuna ljudi, javlja britanski Telegraph.

Istraživači nisu sigurni što točno povećava rizik, ali kažu da LGBT zajednica prolazi kroz društveni stres i vjerojatno živi manje zdrav život. Novi rezultati pokazaju da više od trećine homoseksualaca puši, nasuprot usporedbe od četvrtine heteroseksualaca. 

"Znamo da manjinske seksualne skupine imaju veću mogućnost da budu izložene psiho-socijalnim izvorima stresa, što utječe na njihovo mentalno zdravlje, te zdravstveno ponašanje - poput pušenja i konzumiranja alkohola. Sve navedeno može utjecati na njihovu prehranu ili fizičku aktivnost" izjavila je doktorica Semlyen za Telegraph. "Rutinsko ispitivanje ili bilježenje seksualne orijentacije, na neki bi se način obratilo LGB zajednici, a istovremeno bi dovelo do boljeg razumijevanja zdravstvenih nejednakosti koje ova populacija proživljava", dodaje. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.