Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. prosinca 2019.
Vasco da Gama

Znanstvenici potvrdili: Najstariji astrolab na svijetu bio je dio ekspedicije Vasca da Gamme

FOTO/Wikimedia Commons
FOTO/Wikimedia Commons
Autor:
Objavljeno: 24. ožujak 2019. u 13:16 2019-03-24T13:16:00+01:00

Metalni je disk pronađen prije nekoliko godina u blizini države Oman. 

Tražeći ostatke iz brodoloma u blizini države Oman, u Arapskom moru 2014. godine, ronioci su otkrili nešto neobično. Pomalo čudan metalni disk odnijeli su na daljnju analizu. Na kraju se ispostavilo da su u rukama držali najstariji poznati pomorski astrolab, prenosi Science News

Astrolab je povijesni astronomski instrument za mjerenje kutova koji su koristili klasični astronomi i astrolozi. Koristio se kao glavni navigacijski instrument dok se nije pojavio sekstant u 18. stoljeću. 

Instrument je pronađen u olupinama broda koji je bio dio drugog putovanja Vasca da Game prema Indiji u razdoblju od 1502. do 1503. godine. Povijesni ukrasi na artefaktu, omogućili su povjesničarima otkriće da je astrolab bio korišten čak 1496. godine. 

Veličine kovanice, astrolab sadrži ureze portugalskog kraljevskog grba i zemlje koja se povezivala s portugalskim kraljem iz vremena od 1495. do 1521. godine. Pomoću lasera, znanstvenici su otkrili da sadrži 18 oznaka skale odvojenih na intervalima od pet stupnjeva. 

Uređaj je mogao mjeriti vrijednosti od nula stupnjeva dok je sunce na horizontu, do 90 stupnjeva - kad je sunce direktno na sredini neba. Oceanograf David Mearns je tad izjavio da se ne može sa sigurnošću otkriti autentičnost uređaja, pa je usmjerio pronalazak britanskoj kompaniji "Blue Water Recoveries".  Iz kompanije je stigla informacija da nije pronađeno samo najstariji astrolab, već i jedini s ugraviranim državnim simbolom, doznajemo s portala Science News

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.