Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
18. veljače 2020.
Istraživanje

Žene sa zahtjevnim poslovima češće se debljaju. Evo zašto

Photo by William Iven on Unsplash
Photo by William Iven on Unsplash
Autor:
Objavljeno: 31. siječanj 2019. u 9:10 2019-01-31T09:10:12+01:00

Kada je došlo do povišenja razine zahtjeva na poslu, pogođene su samo žene. Nismo istražili temeljne uzroke, ali moguće je da se radi o kombinaciji zahtjeva na poslu i većoj odgovornosti u vlastitom domu, kažu znanstvenici

Ako ste se nedavno udebljali, vaš posao bi mogao biti djelomični krivac, navodi se u novoj studiji.

Istraživači sa Sveučilišta u Gothenburgu otkrili su da teški pritisci na poslu uzrokuju ženama veću predispoziciju dobivanja na težini.

Zanimljiv je podatak da isto ne vrijedi i za muškarce, tvrde istraživači.

Dr. Sofia Klingberg, koja je predvodila studiju, rekla je: "Uspjeli smo vidjeti da zahtjevan posao igra ulogu u povećanju težine žena, dok za muškarce nije bilo povezanosti između zahtjevnog posla i povećanja težine."

U studiji je praćeno 3872 sudionika tijekom 20 godina je zabilježena njihova tjelesna težina i zahtjevi na poslu, uključujući radni tempo, pritisak na poslu i dužnosti.

Analiza rezultata pokazala je da su sudionici, i muški i ženski, s niskim stupnjem kontrole u svom radu vjerojatnije povećali težinu.

Međutim, dugoročno izlaganje zahtjevnim poslovnim zadacima na radnim mjestima čini se da utječe samo na žene.

Oko polovica žena koje su sudjelovale na zahtjevnim poslovima imalo je veliki porast u težini tijekom 20 godina.

Dr. Klingberg je dodala: “Kada je došlo do povišenja razine zahtjeva na poslu, pogođene su samo žene. Nismo istražili temeljne uzroke, ali moguće je da se radi o kombinaciji zahtjeva na poslu i većoj odgovornosti u vlastitom domu. Zbog prenatrpanog rasporeda, teže im je pronaći vrijeme za vježbanje i održavati zdravu prehranu.˝, prenosi britanski Mirror.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.