Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 6
Sutra: 7° 7° 6
18. siječnja 2020.
Jedinstveni u različitosti

Zemlje apsurda: Koja država kalendarski kasni sedam godina, a u kojoj vas mogu izazvati na borbu do smrti

Old map, Pixabay.com
Old map, Pixabay.com
Autor:
Objavljeno: 12. prosinac 2018. u 15:47 2018-12-12T15:47:31+01:00

Svaka je država posebna na svoj način. Neke se ponose rastućom stopom nezaposlenosti, neke BDP-om, a neke predsjednicom koja prati sport(aše). Pronašli smo zanimljivosti o državama kojima se možemo nasmijati i ne povjerovati bizarnostima. 

Rusija

Vjerovali ili ne, u Rusiji je pivo tek 2011. godine klasificirano kao alkoholno piće. Sve do tada se moglo prodavati maloljetnim osobama jednako kao i voda ili sok.

Katar

Državu Katar čini 1.7 milijuna stanovnika. Zanimljiva je informacija koju prenosi portal Cracked, da je tek svaki osmi državljanin zaista i rođen u Katru. Rođeni stanovnici su brojčano nadjačani od strane radnika koji su došli iz Južne Azije. 

Portugal

U ovoj je mediteranskoj državi 2017. izglasan zanimljiv zakon. Naime, svaka ustanova koja poslužuje hranu, od bolnice i škole do restorana, zakonski je obvezna posluživati i veganska jela. Zakon je donesen na osnovu peticije koju je 2016. godine potpisalo više od 15 000 ljudi. 

Indija

Indija je posljednja zemlja na svijetu u kojoj žive i lavovi i tigrovi u zajedničkim staništima. U 19. i 20. stoljeću ove su se divlje životinje mogle pronaći i u Turskoj, Iranu i Mezopotamiji dok im staništa nisu uništena ljudskom rukom. Danas, kralj džungle i tigar zajedno žive jedino u Indiji. 

Irska

Zanimljivo je da danas u Irskoj živi manje ljudi nego li u 19. stoljeću. Unatoč tome što je pola Balkana preselilo u Irsku, ta država danas broji oko 5 milijuna stanovnika. 1840. godine, ukupan broj stanovnika iznosio je 8 milijuna, što znači da je Irska u 40 godina izgubila oko 40% svog stanovništva.

Etiopija

Često se za siromašnije zemlje u razvoju kaže da "kasne" za ostatkom modernog svijeta. No, u Etiopiji je ovo doslovan slučaj. Naime, njihov kalendar kasni 7 godina za ostatkom planete. Kalendar se sastoji od 12 mjeseci od kojih njih 11 ima 30 dana, a jedan mjesec 5 do 6 dana više. Kalendar je razvila ortodoksna i koptička crkva temeljem vlastitih vjerovanja o rođenju Isusa. Prema ovom kalendaru, nova godina počinje 11. ili 12. rujna, u usporedbi s našim. 

Srednjoafrička republika

Više od 60% ukupnog broja žena u srednjoafričkim zatvorima optužene su za isti zločin - vještičarenje. Ne, nije najava za novi nastavak Harryja Pottera, već u ovoj državi ukupno 40% počinjenih zločina ima veze s čarobnjaštvom. 

Kina

Unatoč tome što zauzima veliku površinu, Kina računa vrijeme po jednoj vremenskoj zoni. Svaki dio zemlje vrijeme računa po Pekingu, iako bi se lako moglo imati mjesta za barem pet različitih vremenskih zona. Ovo je zanimljivo iz razloga što na jednom djelu zemlje sunce sviće tek u 10 sati.

Norveška

Nevjerovatno je da u modernoj skandinavskoj Norveškoj još uvijek na snazi jedan arhaični zakon. Naime, ako vas u Norveškoj netko izazove na borbu do smrti golim rukama, morate ili prihvatiti borbu ili mu platiti danak od 4 deve. Dakle, sretno s pronalaženjem deva. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.