Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
25. veljače 2020.
Podstanari iz pakla

'Slike ne mogu dočarati smrad': Evo što su podstanari napravili od stana u Zagrebu u samo par mjeseci

Foto Facebook
Foto Facebook
Autor:
Objavljeno: 26. prosinac 2018. u 11:50 2018-12-26T11:50:27+01:00

Podstanarka kaže da im je obećano da će sporni stan moći kupiti, te da je zato prodala obiteljsku kuću, a da su stan htjeli popraviti, ali da im vlasnik stana nije omogućio 15 dodatnih dana koje su tražili

Vlasnici nekretnina se nerijetko odlučuju za iznajmljivanje stana ili kuće. Obveza najmodavca je da preda stan najmoprimcu u stanu pogodnom za stanovanje, a najmoprimac je dužan održavati isti pogodnim za stanovanje. Najmoprimac je dužan osigurati najmodavcu slobodan ulazak u stan radi kontrole te predati stan u stanju u kojemu ga je primio.

Koliko će često dolaziti u kontrolu ovisi o najmodavcu. Nerijetko možemo čuti da je vlasnik stana ušao nenajavljen, no što je s onim vlasnicima koji u kontrolama nisu tako ažurni?

Najmodavac iz Zagreba (podaci poznati redakciji) zatekao je stan nakon dvije godine potpuno devastiran. S vlasnikom smo razgovarali te on kaže da je s najmoprimcima bio u poluprijateljskim odnosima:

- Često su putovali, pa bi me znali pozvati kada bi donijeli nego dobro vino. Stan bi bio neuredan, ali to mi je bilo normalno jer ne očekujem da kad netko živi u stanu da stan mora izgledati kao apoteka.

Prošlu subotu išao je, međutim, stan pokazati zainteresiranoj stranci za iznajmljivanje, iako ključ od bivših podstanara još nije bio dobio.

Nakon što je vidio stan u gotovo raspadnutom stanju, zvao je dvadesetak puta dok nije dobio bivšu podstanarku. Pitao ju je: "Što ste mi napravili od stana", na što je ona odgovorila: "Ne boj se, mi ćemo sve platiti".

Foto Facebook

Vlasnik prepričava da je iznajmljivala stan na zagrebačkim Vrbanima jer joj je smetala buka ispred njene obiteljske kuće koja se navodno nalazi u Tkalčićevoj ulici. Njen partner je, navodi, bio profesor književnosti u Bujama, a zajedno su radili u tvrtki koja se bavi investicijskim zlatom. Vlasnik je bio u njihovom uredu i zaključuje da barataju s povećim iznosom novca - sve je izgledalo jako skupo.

Foto Facebook

Stan je otkazao podstanarima nakon ovrhe od 1.100 kuna na njegovom računu. Dodaje da struja nije plaćena od 2016. godine, a kompletan dug s komunalijama je oko 30.000 kuna. Slučaj je prijavio policiji no oni su mu rekli da pričeka do 7. siječnja 2019. godine, jer su podstanari obećali u tom roku podmiriti dug.

Od susjeda se, kaže, nije nitko žalio, osim ponekad na dva velika psa, ali on smatra da su psi bezopasni. U stanu je zatekao pseći izmet i urin:

- Fotografije ne mogu dočarati smrad koji sam zatekao. Danima ga osjećam u nosu, kaže nam.

Foto Facebook

Foto Facebook

Za kompletno preuređenje stana nakon ˝podstanara iz pakla˝ trebat će mu od 130.000 do 200.000 kuna, po procjeni građevinske tvrtke koju je kontaktirao. Prvih je godinu dana dolazio vidjeti stan na poziv najmoprimaca. Od ožujka ove godine ga nisu pozivali, pa nije dolazio, jer kako kaže, ne voli ljudima ulaziti nepozvan u život. Priznaje da je u ovom slučaju to bila greška.

Foto Facebook

Navodi da nije sumnjao da se nešto čudno događa. No smrad u stanu koji je zatekao ne mogu, tvrdi, dočarati fotografije. U nastavku pogledajte kako je stan izgledao prije, a kako sada izgleda.

48382562_10156348042448863_1130209421192855552_n
Stan prije useljavanja podstanara / Foto Facebook

49145528_10156348024183863_3828234535678509056_n
Uništeni stan nakon što su u njemu podstanari proveli dvije godine / Foto Facebook

Da priča bude i dodatno bizarna, u stanu je nađena Povelja zahvale Velikog templarskog vijeća hrvatskog viteškog reda templara, a vlasnik navodi da je Povelju namjerno stavio uz fotografije stana da bi dočarao kako to izgleda kada se ljudi predstavljaju kao gospoda u javnosti, a stvarnost je drugačija:

Foto Facebook

- Ne želim o njima ništa ružno reći. Fotografije neka sve kažu same, zaključuje vlasnik.

Ustupio nam je broj mobitela bivše podstanarke koju smo kontaktirali, a koja se prema vlastitim navodima nalazi u Beogradu na autobusnoj stanici te čeka povratak u Zagreb.

Izjavila je da im je obećano da će sporni stan moći kupiti, te da je zato prodala obiteljsku kuću, a da su stan htjeli popraviti, ali da im vlasnik stana nije omogućio 15 dodatnih dana koje su tražili.

Vlasnik kaže da je i jedno i drugo laž:

- Bilo je govora o tome zadnji put prije godinu dana kada je podstanarka izrazila želju da bi stan kupila nakon što magistrira na Strojarskom fakultetu jer je to uvjet za nasljedstvo, ali nikakav konkretan dogovor nije postignut. 30.000 kuna duga su mi obećali platiti do Badnjaka, ali se to nije dogodilo, a iz priloženih fotografija se vidi da stan nije moguće urediti u 15 dana. Po mojoj procjeni stan će biti pogodan za življenje tek negdje u travnju.

Podstanarka je rekla da nema daljnjih komentara jer se nad njom provodi linč, budući fotografije stana kruže društvenim mrežama:

- Nitko se ne pita kako se osjeća moja obitelj i kako se ja osjećam. Šutim i trpim linč.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.