Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
27. siječnja 2020.
Etikete

Roditelji plaćaju da im djecu nauče lijepom ponašanju: "Prezauzeti smo gledajući u mobitele"

Photo/Tumblr
Photo/Tumblr
Autor:
Objavljeno: 31. siječanj 2019. u 10:44 2019-01-31T10:44:25+01:00

U Velikoj Britaniji već dugi niz godina postoje različite škole bontona, gdje mlade djevojke uče sve o pravilima lijepog ponašanja.

June, mama jedanaestogodišnje Daisy, uplatila je vojoj kćerci satove na kojima uči manire pristojnog ponašanja. Kaže da će je takvo ponašanje odvojiti u od ostalih, u natjecateljskom svijetu u kojem živimo. Daisy tako jede juhu pravilno držeći žlicu, nježno lupkajući istom po rubu tanjura da joj se juha ne bi prolila. Kada upoznaje odrasle osobe, čini to s osmijehom na licu, čvrstim rukovanjem i ne gubeći kontakt očima. 

"Kao konobarica, svjesna sam govora tijela drugih ljudi, a imam i rastuću zabrinutost za nemogućnost djece da ostvare kontakt očima, pruže ruku i sudjeluju u razgovoru", izjavljuje mama June za Daily Mail. Tečaj u trajanju od 6 tjedana na koji je poslala kćerku, stoji 369 funti.

"Sjećam se kada su mi moji roditelji govorili da ih gledam dok pričaju samnom, ali sada smo svi prezauzeti gledajući u mobitele ili radeći druge stvari", objašnjava June.

"Primjetila sam i da obično bogatijoj djeci ponestaje bontona, možda zbog osjećaja da su povlašteni", dodaje. 

Tečaj koji je Daisy pohađala, provodi se na Akademiji Sunningdale i namjenjen je djevojčicama od dvanaest godina. Roditelji naglašavaju da je njihova Daisy postala puno jasnija, za razliku od mnogih njezinih vršnjaka koji kao da su uplovili u "jednosložnost" adolescencije.  Daisy kaže da se na tečaju osjećala kao princeza.

"Bila sam vrlo uzbuđena i zamišljala da ćemo učiti stvari poput naklona, ali sve je bilo puno korisnije. Osjećala sam se kao princeza. Voljela sam sve u vezi nastave, pogotovo sate na kojima smo učili kako se obući za različite prigode i vrijeme, te kako se ne bi trebale nositi više od tri različite boje odjeće istovremeno. Znam što trebam i ne trebam reći u razgovoru. Znam kada je u redu pitati nekoga kako je proveo dan ili vikend, ali ne bih nikada pitala pitanja za koja ne želim da su upućena meni. Kad idem na večeru s prijateljima, počela sam primijećivati kako počnu jesti prije nego li se kaže da je to u redu, kao i to da stalno gledaju u mobitele za stolom.", objašnjava Daisy za Daily Mail.

Akademija Sunningdale započela je s radom prije dvije godine. Osnovala ju je Zoe Birri, inspirirana vlastitom majkom koja je vodila nastavu pristojnog ponašanja i bontona u Londonu.

"Vještine lijepog ponašanja su nerijetko povezane s višom ili bogatom klasom, ali one su zapravo osnovne vještine koje bi svatko trebao znati", objašnjava Zoe za Daily Mail.

"Imam različite klijente, različitih društvenih i socijalnih pozadina, uključujući i strance koji žele da njihova djeca nauče više o britanskim društvenim normama. Na predavanja dolaze i djeca srednjeg staleža koja dolaze u dodir s poznatim obiteljima kroz školska ili društvena događanja, ali i djecu koja pate od društvene anksioznosti i manjka samopouzdanja". 

Tečaj na Akademiji se obično sastoji od šest lekcija, od kojih svaka pokriva određenu temu.

"Od društvene elastičnosti i samosvijesti do osobne pojave i online pravila ponašanja. Potonje uči o tome kako zadržati dostojantvenost u, ponekad mržnjom nabijenom internetskom okruženju. Sva predavanja drže vanjski stručnjaci. Nažalost, porast korištenja tehnologije smanjuje našu mogućnost da dođemo u dodir s drugim ljudima. Čak je i umjetnost ručno pisanih zahvalnica nestala.  Učenjem određenih vještina u mladoj dobi, otvara vrata uspjehu u društvenom, akademskom i profesionalnom životu. Ove su vještine bezvremenske i uvijek će se isticati", objašnjava Zoe za Daily Mail. 

Vrhunac tečaja male Daisy, bila je slavljenička popodnevna čajanka s njezinim kolegama iz razreda. Čajanka se održala u poznatom hotelu Coworth Park u Ascotu, gdje su jednom snimljeni Princ Harry i Vojvotkinja Meghan Markle.

"Sada imam djevojčicuu koja je puna samopouzdanja u pogledu načina na koji se oblači, jede, razgovara s drugima i predstavlja se, te koja je svjesna kako se drugi osjećaju. Vjerujem da će, bez obzira priča li s domarom ili Kraljicom, Daisy sve tretirati jednako", kaže njezina mama za Daily Mail.

S ovim se načinom odgoja slaže i medicinska sestra Esther Mukeme (47) koja je upisala svoje dvoje djece. Sina Reubena (11) i kćer Rebeccu (11), upisala je na predavanja o lijepom ponašanju kao dio društvene mobilnosti. "Moja djeca pohađaju državnu školu, ali ne želim da se smatraju ograničenima ili zastrašenima od strane drugih", objašnjava Esther za Daily Mail.

"Ako se ponašaš pristojno, tvoja društvena pozadina postaje nebitna. Vidjela sam privatno školovane kolege na poslu, koji su gubili posao samo zato što su se smatrali povlaštenima i bili nepristojni. Trudim se obrazovati svoju djecu na način da shvate da je njihov način ponašanja u javnosti, dostupan svima da ga vide.", dodaje mama Esther. 

Esther troši 150 funti za svako dijete pojedinačno, na jedan dan predavanja. Ali, smatra da je to ulaganje u njihovu budućnost i šalje ih na predavanja tri puta godišnje. "Prije tečaja, moja bi djeca ušla u prostoriju na, primjerice, obiteljsko druženje i onda bi se sakrila iza njihovog tate i mene. Morali smo ih gurati da se pomaknu i pozdrave goste. Sada se to promijenilo i sami pričaju s ljudima. Rebecca hoda uspravno i sjedi kao dama, a Reubenove manire za stolom su se značajno poboljšale", prenosi Daily Mail. 

Promjene su se dogodile zahvaljujući Lauri Akano koja je osnovala Polished Manners 2013. godine u Surreyju, nakon što je 14 godina vodila različite klubove za poslije nastavne aktivnosti.

"Htjela sam pomoći djeci da razumiju kako će im njihovo ponašanje pomoći u životu. Poniznost je jedna od temeljnih vrijednostima kojima ih učim. Primjerice, ohrabrujem ih da u školama pozdravljaju čistačice ili pomoćne radnike u kuhinji." objašnjava Laura. 

Alayna, šestogodišnja djevojčica koja je pohađala tečaj, ne skriva zadovoljstvo.

"Naučila sam kako se ponašati poput mlade dame, smijati se toplo kao princeza, skupiti koljena i okrenuti noge da mogu sjediti lijepo poput Kate Middleton", izjavila je za Daily Mail. 

Njezina mama, Sonya Moledina, poslala je nju i sina Shakira na jednodnevni tečaj koji je koštao 300 funti. 

 "Uče da je važno počistiti za sobom, biti točan, davati iskrene komplimente i ne proizvoditi zvukove prilikom jela", objašnjava mama Sonya koja vidi promjenu na svojoj djeci, rekavši da ovakvo nešto možda zvuči elitistički, ali je svakako podcijenjeno i neophodno.

Komentari na pohađanje ovakve nastave su podijeljeni. Dok jedni podržavaju učenje djece manirima pristojnog ponašanja, drugi osuđuju ovakvo školovanje jer smatraju da ljudi imaju osjećaj da sve mogu kupiti novcem, pa čak i lijepo ponašanje. U svakom slučaju, bilo da djeca idu na predavanja o lijepom ponašanju ili ga uče kod kuće, svakako je točno da maniri apsolutno nikada ne izlaze iz mode. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu