Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Vječni grad

Rim je uvijek dobra ideja: Donosimo popis atrakcija u glavnom gradu Italiji koje su - besplatne

Foto Pexels.com
Foto Pexels.com
Autor:
Objavljeno: 19. kolovoz 2019. u 16:16 2019-08-19T16:16:51+02:00

U Rimu spomenicima i arheološkim nalazištima gotovo nema kraja. Ulaz u većinu zanimljivih mjesta se plaća, ali postoje i neka više nego zanimljiva koja će itekako zadovoljiti vašu znatiželju

Posjet Rimu je jedna od onih »stvari« koje treba obaviti barem jednom u životu. Rim je koncentrat ljepote i povijesti te zanimljivih četvrti koje vrijedi otkriti. Kažu da je smještaj u Rimu najjeftiniji u kolovozu, a tada su i najmanje gužve, stoga - ako vam treba ideja za godišnji odmor u zadnji tren - razmislite o posjetu Vječnom Gradu.

No, što se može vidjeti u Rimu besplatno? U Rimu spomenicima i arheološkim nalazištima gotovo nema kraja. Ulaz u većinu zanimljivih mjesta se plaća, ali postoje i neka više nego zanimljiva koja će itekako zadovoljiti vašu znatiželju.

Rim je ogroman muzej na otvorenom. Šetajući kroz povijesnu jezgru, moći ćete vidjeti važnu arhitekturu, kipove kao i ostatke tisućljetnog grada. Ako planirate putovanje u Rim a raspolažete s niskim budžetom, trebali biste znati da postoji mnogo stvari koje možete učiniti bez trošenja novčića.

Tu su trgovi, skulpture, ali i crkve, muzeji, spomenici i panoramske terase. Uz glavne rute nalaze se manje poznate atrakcije koje možete besplatno posjetiti. Donosimo vam popis najljepših mjesta koja treba posjetiti u Rimu, a to ćete učiniti bez da potrošite jedan euro. Otkrit ćemo vam i zašto ih vrijedi posjetiti.

La Casina delle Civette je nadrealni dvorac skriven u parku Villa Torlonia. Struktura ima groteskne i srednjovjekovne čari i ukrašena je desecima sova, otkude joj potječe i ime. Eksterijere možete posjetiti besplatno, a kako biste ušli u interijer u kojem se nalazi muzej morate ipak platiti ulaznicu.

Parkovi i fontane

Galerija Sciarra je prolaz skriven u srcu Rima. Galerija se nalazi u blizini fontane di Trevi, otvorena je svaki dan tijekom radnog vremena i slobodna je za ulazak. U Pinciju postoji sat koji radi zahvaljujući vodi fontane. Izgrađen je 1800-ih godina i njegov je pogonski mehanizam jasno vidljiv kroz staklenu konstrukciju sata.

Svake nedjelje od 6 do 14 sati možete kupiti svašta na buvljaku Porta Portese. Lijepo je prošetati se njime čak i samo za razgledavanje. U središtu Rima nalazi se cesta koja izgleda kao da stoji u vremenu. To je Via Monte del Gallo iz koje se pruža spektakularan pogled na Kupolu. Očito je i da je trgova i ulica Rima koje vrijedi posjetiti mnogo. Trgovi Santa Maria i Trilussa u Trastevereu, Trg Navona, Piazza del Popolo i Piazza di Spagna su nezaobilazno odredište pravog središta Rima.

3789937

Okrug Coppedé veliki je umjetnički eksperiment koji spaja slobodu i gotiku u obnavljanju oba stila. Nalazi se između Salaria i Nomentana i nadrealno je mjesto s vilama bizarnog oblika i ukrasima koji pričaju priče. La Caffarella je veliki divlji park koji povezuje susjedstvo San Giovanni s Appia Anticom.

U Caffarelli ćete besplatno posjetiti ostatke rimskog kraja, ostatke rimskih građevina, uključujući i nimfe, a možete se zaustaviti i probati sir u seoskoj kući koja ih proizvodi. Pored Caffarelle možete prošetati i drugim parkovima u Rimu čiji je posjet besplatan.

Jedan od naših favorita je Parco degli Acquedotti čija je granica ocrtana dvjema dugim nizovima lukova vodovoda. Unutar parka protječe voda koja je nekada tekla u akvaduktima zajedno s vodopadom.

Ulična umjetnost

Posljednjih godina Rim je postao glavni grad ulične umjetnosti. Neke četvrti su šarenije od drugih. Obavezno obiđite četvrti Ostiense, Tormarancia, Pigneto i Torpignattara. Prve nedjelje u mjesecu sva državna kulturna mjesta (muzeji, galerije, arheološka iskopavanja) otvorena su za javnost i slobodna. Posjetite muzej i galeriju Borghese, palače Massimo i Barberini, spektakularna iskopavanja drevne Ostije i Caracalla. Stalne izložbe obično su besplatne za javnost, poput onih u Nacionalnoj galeriji moderne umjetnosti u Rimu.

3789938

Potom su tu i manje poznati muzeji grada kao što je Nacionalna akademija San Luca u kojoj se nalaze djela članova akademije uključujući Guida Renija. Muzej Carlo Bilotti, smješten u drevnoj Arancieri Ville Borghese, također je vrijedan posjeta.

Među zbirkama su djela Giorgia de Chirica, Andyja Warhola, Giacoma Manz Mana. Također vrijedi posjetiti kuću muzej Luigija Pirandella, posljednji dom pisca i sjedište Instituta za pirandelijske studije od 1962. godine. U kući se nalaze i druge arhivske i knjižne zbirke, umjetnička knjižnica, neke slike Fausta Pirandella, uniforme Kraljevske akademije u Italiji, književnikove osobne stvari.

Crkve i groblja

Vatikanski muzeji nisu besplatni, ali možda ne znate da je ulaz slobodan posljednje nedjelje u mjesecu. Možete ih posjetiti u vremenu od 9 do 12 sati s izlazom u 14 sati. U crkvama Santa Maria del Popolo, Sant’Agostino i San Luigi dei Francesi slike Caravaggia su izložene i diviti im se možete potpuno besplatno. S druge strane, u San Pietru u Vincoliju nalazi se ogroman Michelangelo, a čak i ovdje je ulaz besplatan.

3789939

Među spomenicima koje možete besplatno posjetiti u Rimu nalazi se većina crkava u gradu, kao i niz svjetski poznatih fontana. Primjerice, možete pogledati Berninijevo djelo na Trgu Navona, zatim fontanu Četiri rijeke, stubište Trinità dei Monti, fontanu di Trevi. Među monumentalnim grobljima preporučamo posjet Veranu, gdje se od vas ne traži da platite ulazak već samo da ostavite novčani prilog po želji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.