Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Pogrešna dijagnoza

Punih šest godina mislili su da je dječak nijem. A onda mu je običan posjet zubarici potpuno promijenio život

Foto YouTube screenshot
Foto YouTube screenshot
Autor:
Objavljeno: 30. rujan 2018. u 8:04 2018-09-30T08:04:39+02:00

Dugih šest godina trebalo je da dječak progovori, a za sve je zaslužna zubar koji se sjetio pogledati ispod njegova jezika!

Šestogodišnji dječak Mason Motz iz Texasa rođen je s dijagnozom cerebralnog gigantizma, genetskim poremećajem koji uzrokuje usporen motorički i mentalni razvoj, poteškoće u učenju i posebna facijalna obilježja. Osim toga, Mason do šeste godine nije progovorio pa su fizijatri mislili da je nijem.

- Išao je na jezične terapije otkako je imao godinu dana. Spavanje je uvijek bilo stresno, prestao bi disati. Imao je problema s hranjenjem i gutanjem; tijekom svakog obroka morali smo mu vaditi iz usta nešto što ga je gušilo. Nismo ga mogli dobro i pravilno hraniti. Počeo je imati probleme sa zubima, objasnila je Masonova majka Meredith za Inside Edition.

No pri običnom posjetu zubarici, dr. Ami Luedemann-Lazar koja je poznata po primanju djece s posebnim potrebama, Masonov se život posve promijenio. Naime, pri pregledu Masonovi zubiju, zubarica je uočila da je dječaku jezik "privezan", odnosno tijekom razvoja u maternici nikad mu se nije odvojio od donjeg dijela usne šupljine.

Zubarica je pritom oslobodila dječakov jezik brzom i neinvazivnom operacijom prošle godine, a od tada njegov život više nije isti. Majka Meredith danas ne skriva oduševljenje.

- Razlika je dana i noći. Više se ne guši, jede različite vrste hrane. Bolje se ponaša u školi. Prije bi loše spavao i onda preko dana bio stalno umoran, bez mogućnosti da se izrazi. Više ne hrče i nema apneje tijekom spavanja, podijelila je sretna majka.

I zubarica vidi da je napredak nevjerojatan. Sada Masona opisuje kao razgovorljivog, optimističnog dječaka koji se osjeća dobro, kao prava osoba, sada kada je konačno pronašao svoj glas.

Izvor: Inside Edition

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.