Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
27. siječnja 2020.
Space Roasters

Predstavljen nevjerojatan pothvat: Uskoro stiže kava sa zrncima pečenim u svemiru

FOTO/Pixabay
FOTO/Pixabay
Autor:
Objavljeno: 23. veljača 2019. u 7:23 2019-02-23T07:23:32+01:00

Ako ste se zasitili obične kave, uskoro bi mogli probati i jednu sasvim novu vrstu. 

Dvojica poduzetnika pod imenom Space Roasters planiraju na tržište plasirati kavu napravljenu od zrna ispečenih u svemiru. Ideja je u teoriji vrlo jednostavno, a dvojac već ima svu potrebnu tehnologiju. Anders Cavallini iz Los Angelesa i Hatem Alkhafaji iz Dubaija, upoznali su se na Međunarodnom svemirskom sveučilištu u Francuskoj. Pohađajući nastavu iz znanosti o svemiru, došli su na ideju prženja kave na nultoj gravitaciji. 

Ovako dobivena šalica kave, neće biti za svačiji džep. Zrna kave bi letjela svemirom da bi se prepržila, a zatim bi se skupljala s mjesta gdje "slete", da bi se mogla skuhati kava. Šalica će koštati oko 200 dolara, ali dvojac tvrdi da već imaju tržište na kojem će prodavati proizvod, prenosi Autoevolution. U Dubaiju sljedeće godine planiraju napraviti posebnu ustanovu - mješavinu muzeja i kafića pod imenom "Space Station Cafe". Poduzetnici kažu da su u tijeku pregovori s nekoliko velikih agencija za svemir, kao i s investitorima. 

"Znamo da su cijene visoke za obične ljude, ali ima ih puno koji bi platili za ovo. Ako cijenite kompleksnost, dužinu procesa i inženjere koji stoje iza svega ovoga, onda vas šalica zapravo dođe vrlo jeftino. Netko drugi bi tražio i puno više za ovakvu kavu", izjavio je Alkhafaji za Autoevolution. Dvojac se na svojoj Facebook stranici, već pohvalio i dizajnom šalica u kojima će se poslužiti ova neobična kava.

Proces stvaranja ovakve kave odvijat će se na način da 300 kilograma zrna kave spakiraju u Space Roasting kapsulu. Ista će biti zakvačena na raketu, a na udaljenosti od 200 kilometara u svemiru će se otkačiti od raketa. Kapsula će zatim započeti proces ponovnog ulaska  u zemljinu atmosferu. Vrućina koju će omogućiti spuštanje kapsule iz svemira, na nultoj točki gravitacije, osigurat će da se sva zrna kave jednako preprže.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze