Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 4
Sutra: 3° 3° 4
12. prosinca 2019.
Razmišljanje je najvažnije

Ovo su pitanja s prijemnog za Oxford. Provjerite biste li prošli!

Foto Pixabay.com
Foto Pixabay.com
Autor:
Objavljeno: 20. listopad 2018. u 8:58 2018-10-20T08:58:36+02:00

Sveučilište u Oxfordu objavilo je nekoliko tipova pitanja koja se mogu pojaviti na obaveznom prijemnom razgovoru za upis na neki od prestižnih fakulteta.

Jedno od najprestižnijih sveučilišta u svijetu svakako je ono u Oxfordu, a odlazak na ondašnje fakultete san je mnogih učenika i studenata.

No upravo zbog visokog statusa kojeg drži, na oksfordskom sveučilištu tek rijetki dobiju priliku studirati. Potrebne kvalifikacije, testiranja i razgovori zapreka su mnogima, a na uspješnost prijave značajno utječe i spremnost kandidata na određene zahtjeve. Naročito se to odnosi na prolazak intervjua s kojim se brojni prijavljeni prije nisu suočavali pa im strah od nepoznatog stvara dodatan pritisak.

Zbog toga su ove godine, prenosi The Independent, na Oxfordu odlučili objaviti nekoliko tipičnih pitanja koja se postavljaju potencijalnim studentima, ovisno o vrsti fakulteta na koju se prijavljuju, kako bi kandidati bili spremni što očekivati.

Među listom pitanja nalaze se ona poput "Što povjesničari ne mogu otkriti o povijesti?", "Kako možemo procijeniti masu atmosfere?" ili "Ako biste mogli spasiti praušme ili koraljne grebene, što biste odabrali?"

Potencijalni studenti geoloških znanosti mogu dobiti pitanje da opišu kako izgleda kamen koji će dobiti u ruku, a kandidati za kemiju morat će izračunati koliko različitih molekula se može napraviti od šest atoma ugljika i 12 atoma vodika.

Foto Pixabay.com

Kako bi proces razgovora bio što transparentniji, sveučilište je objavilo i savjete kako odgovoriti na neka od pitanja.

- Bez obzira na obrazovnu pozadinu i prilike koje ste imali, intervju bi trebao biti prilika da predstavite svoje interese i vještine u odabranom predmetu. Tu se ne radi o tome da nam samo izrecitirate ono što otprije znate, rekla je voditeljica prijava dr. Samira Khan za The Independent.

Primjerice, kandidati koji se prijavljuju na glazbene fakultete mogu dobiti pitanje da objasne različite načine na koje sve slučaju muziku.

- Pitanje omogućava studentima da koriste vlastito glazbeno iskustvo kao početnu točku za daljnje i apstraktnije diskusije o različitim načinima putem kojih ljudi konzumiraju glazbu, o vezi između glazbe i tehnologije, o tome kako nas glazba društveno definira. Osim toga, mogu se očekivati diskusije o tome koji se tip muzike sluša na određeni način, utječe li slušanje na slušalice na način na koji doživljavamo stvari oko sebe ili pak što neki soundtrack čini boljim od drugih, rekla je Laura Tunbridge s fakulteta St Catherine's College.

Kad je u pitanju studij teologije i religije, Peter Groves s Worcester Collegea navodi da će kandidati vrlo vjerojatno trebati objasniti je li za religiju bitno pitanje postoji li bog ili ne.

- Ovo je tip pitanja za koje se nadamo da bi svaki kandidat teologije i religije rado ponudio odgovor. Postavlja brojne probleme koje bi morali istražiti. Koja je definicija religije i koliko je fluidna? Što podrazumijevamo pod vrijednost, kako je možemo mjeriti? Jesu li učinci religije u prošlosti jednako važni kao njihove posljedice u sadašnjosti?, predlaže neka od pitanja Groves.

U suštini, cilj je ustvrditi kako kandidati razmišljaju i koliko su otvoreni za primanje novih znanja.

- Želimo istaknuti da svako pitanje koje postave naši ispitivači ima namjeru, a ta namjera je da se ustvrdi kako studenti razmišljaju o njihovom predmetu i kako odgovaraju na nove informacije ili nepoznate ideje, rekla je voditeljica Khan.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.