Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
20. siječnja 2020.
Četkice pune bakterija

Ovo baš nije ugodno saznanje: Vrlo vjerojatno cijeli život perete zube s tuđim fekalijama

Izvor: Unsplash
Izvor: Unsplash
Autor:
Objavljeno: 18. veljača 2019. u 8:07 2019-02-18T08:07:35+01:00

Sljedeći put dok perete zube, razmislite s čim ih perete, jer, prema riječima stručnjaka, moguće je da čistite zube s tuđim fekalijama.

Ako držite četkicu u kupaonici, što je najvjerojatnije, šanse su da je prekrivena fekalnom tvari koja lebdi u zraku nakon svakog ispiranja WC-a, prenosi LADbible.

Ako ne spustite dasku prije povlačenja vode, čestice lete u zrak i slijeću na četkice za zube i mogu sadržavati bakterije, primjerice E. coli.

Studija je pokazala da četkica za zube može sadržavati najmanje 200.000 bakterija, što je više od prosječne WC školjke.

četkica za zube

Stručnjak za higijenu Ralitsa Prodanova izjavio je: "Ovi bio aerosoli mogu biti vrlo štetni, a kapljice vode u zraku često su kontaminirane virusima i bakterijama.

Prethodna znanstvena istraživanja pokazala su kako se tako može prenijeti E. coli, klostridije i norovirus, a četkice za zube su same po sebi savršeno tlo za uzgoj mikroba.

Istraživanje na Sveučilištu Quinnipiac u Sjedinjenim Američkim Državama pokazalo je da postoji 60 posto vjerojatnosti da je četkica za zube poprskana fekalijama.

Dok su oni koji koriste zajedničko kupatilo s prosječno devet osoba imali 80 posto veću vjerojatnost da je izmet na njihovoj četkici pripadao drugoj osobi.

Istraživačica Lauren Aber izjavila je da je to veliki zdravstveni rizik.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.