Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 2n
Sutra: 7° 7° 2n
29. siječnja 2020.
Mrtve zone

Oni su morali zatvoriti plaže zbog toksičnih algi. Došlo je do vrlo ozbiljnog gubitka kisika bez presedana

Ilustracija / Foto Reuters
Ilustracija / Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 26. srpanj 2018. u 15:13 2018-07-26T15:13:08+02:00

Plivanje je zabranjeno na osam plaža uzduž Baltika, kao i 20 plaža u Gdanjskom zaljevu

VARŠAVA Poljske zdravstvene vlasti zatvorile su niz plaža na obalama Baltičkog mora zbog cvjetanja toksičnih algi uzrokovanog valom vrućine koji je pogodio zemlju, javlja u četvrtak AFP.

»Plivanje je zabranjeno na osam plaža uzduž otvorenog mora, kao i 20 plaža u Gdanjskom zaljevu, zbog pojave cijanobakterija«, kazao je Tomasz Augustyniak, zdravstveni inspektor na sjevernu pokrajinu Gdanjsk.

»Radi se o plavo-zelenim toksičnim algama koje predstavljaju zdravstveni rizik«, kazao je i pojasnio da je cvjetanje koje traje tjedan dana »vrlo intenzivno« zbog toplinskog vala koji traje već dulje vrijeme.

Upozorio je da su nitrati i fosfati iz umjetnih gnojiva i kanalizacije onečistili Baltik i potaknuli masovno cvjetanje algi. Alge koje ugibaju potom pokreću vrlo složene organske procese koji isisavaju sav kisik iz voda Baltika i tako se stvaraju »mrtve zone« u kojima morski život više ne može opstati.

U europskom časopisi za geoznanosti »Biogeosciences«, znanstvenici su ustvrdili da je u Baltiku došlo do »vrlo ozbiljnog gubitka kisika bez presedana«. Baltik, kao relativno malo i zatvoreno more, teško se rješava polutanata jer ne mogu otplutati prema Sjevernom moru. Stoga je Baltičko more, ističu znanstvenici, vrlo osjetljiv eko sustav.

Na obalama Baltika, okruženog s devet zemalja – Estonijom, Danskom, Finskom, Njemačkom, Litvom, Latvijom, Poljskom, Rusijom i Švedskom, živi 16 milijuna ljudi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.