Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 6
Sutra: 11° 11° 6
25. veljače 2020.
Hobi

foto Od 5.468 legića sagradio Dioklecijanovu palaču tešku 10 kilograma

Od 5.468 legića sagradio Dioklecijanovu palaču tešku 10 kilograma
Od 5.468 legića sagradio Dioklecijanovu palaču tešku 10 kilograma
Autor:
Objavljeno: 25. ožujak 2017. u 8:43 2017-03-25T08:43:00+01:00

Ako putem web stranice Lego Ideas maketa prikupi 10.000 glasova, postoji mogućnost da Dioklecijanovu palaču proizvede Lego, ako komisija koja razmatra projekte ocijeni da ima tržišni potencijal

lpd (2)

lpd56

Da bi izradio više od deset kilograma tešku maketu Dioklecijanove palače od 5.468 Lego kockica Iliji Šundovu trebalo je oko 20 sati. Sastavljena je od 110 različitih vrsta legića u osam boja, njezine su dimenzije 52,7 x 76,7 x 13 centimetara, a prikazuje izvorni oblik palače iz 305. godine s vojnim i logističkim objektima u sjevernom dijelu palače i carskim i vjerskim odajama u južnom dijelu palače.

Prepoznatljiva su troja kopnena vrata (Zlatna, Srebrna i Željezna) te morska (Mjedena) vrata na jugu palače. Na maketi su vidljive dvije glavne ulice, Cardo i Decumanus koje dijele palaču na četiri dijela, Jupiterov hram, Peristil te carev mauzolej koji je kasnije postao katedrala sv. Dujma. No, 33-godišnji Splićanin na ovom je projektu počeo raditi još krajem 2015. godine.

- Počeo sam raditi u službenom Lego računalnom programu Lego Digital Designer (LDD), koji je besplatan i u svojoj bazi podataka sadrži 3D prikaz svih raspoloživih kockica koje se onda mogu slagati kao i prave kockice, a ima i mogućnost izrade uputa za slaganje za kreacije koje su u njemu napravljene. Digitalni projekt Dioklecijanove palače izrađivao sam oko šest mjeseci jer se radi o velikom projektu i po dimenzijama i po broju kockica, ali i zbog ograničenosti dostupnih prikaza i vizualizacija originalne palače iz 305. godine.

Izvorni izgled palače, bez katedrale Sv. Duje, izabrao sam zbog činjenice da je palača tijekom godina doživjela velike arhitektonske promjene i izgubila svoj originalni oblik. Zvonik sv. Duje je izgrađen tek u 13. stoljeću, napominje Šundov, veliki zaljubljenik u legiće.

- Obzirom na vrlo ograničenu mogućnost nabave kockica zbog ograničenih količina od samog Lega, nabavljao sam ih više od šest mjeseci, kako direktno od Lega, tako i od privatnih kolekcionara i neslužbenih trgovina iz SAD-a, Portugala, Francuske, Njemačke, Finske i Italije, prisjeća se Šundov kojem je sada potrebna pomoć građana u prikupljanju 10.000 glasova kako bi Dioklecijanova palača eventualno postala dio Lego ponude.

ldp8

- Na web stranici Lego Ideas obožavatelji mogu objavljivati svoje vlastite kreacije, bilo od pravih kockica ili napravljene u programu LDD. Za objavljivanje svog projekta na toj stranici potrebno je zadovoljiti određene uvjete koje propisuje Lego te dobiti njihovo odobrenje za objavljivanje, koje je moj projekt dobio. Svrha objavljivanja je promocija vlastitih kreacija, prikupljanje komentara i prijedloga posjetitelja stranice, ali i prikupljanje glasova potpore. Naime, komisija ako kreacija prikupi 10.000 glasova razmatra mogućnost proizvodnje službenog Lego seta, ako ima tržišni potencijal, kaže Šundov kojem je glavni cilj za objavu Dioklecijanove palače na Legovoj stranici bila želja da se čuje za Hrvatsku, Split i Dioklecijanovu palaču te da zainteresira ljubitelje Lego kockica u Hrvatskoj za program LDD i za Lego Ideas stranicu.

Ako vam se sviđa maketa, glasati možete na https://ideas.lego.com/projects/138975. Projekt trenutno ima 2.507 glasa potpore i rok od 207 dana do završetka glasovanja. Ako bude prikupljeno više od 5.000 glasova rok za glasovanje se produžuje za dodatnih šest mjeseci.

LDP white

LDP (3)

LDP (6)

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.