Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
25. siječnja 2020.
Posljedice nepoznate

Nisu imali drugu opciju: HIV-pozitivna majka donirala jetru da spasi dijete na samrti

Foto Pixabay.com
Foto Pixabay.com
Autor:
Objavljeno: 17. listopad 2018. u 17:04 2018-10-17T17:04:37+02:00

Ako ovaj slučaj prođe bez zaraze, mnogi liječnici smatraju da bi to mogao biti početak rada na unapređenju transplantacija bez mogućnosti zaraze HIV-om.

Suočeni s jedinom mogućnošću da spase život djeteta, južnoafrički liječnici izveli su prvu i dosad jedinu transplantaciju jetre iz HIV-pozitivne majke u HIV-negativno dijete, prenosi AFP.

Doktori sa Sveučilišta Witwatersrand u Johannesburgu smatraju da postoji šansa da dijete ne oboli od virusa jer se djetetu daju lijekovi koji bi mogli prevenirati prijenos bolesti, no rezultati će biti vidljivi tek kroz godinu dana.

Dijete je bolovalo od terminalne bolesti jetre i umrlo bi bez transplantacije.

Šestomjesečno čekanje na pravog donora bližilo se kraju pa je tim doktora pristao na prvu transplantaciju jetre s HIV pozitivne osobe na HIV negativnu. Iz bolnice javljaju da se i majka i dijete trenutno brzo oporavljaju.

Majka, koja se uspješno liječi ART lijekovima, dugo je vremena molila liječnike da donira svoju jetru kako bi spasila život djeteta, zbog čega su se liječnici našli u velikoj etičkoj debati.

- Transplantacijski tim suočio se s dilemom spašavanja života djeteta, znajući istovremeno da bi dijete moglo završiti HIV pozitivno. Stvarne šanse da se bolest prenese nisu poznate, poručuju sa sveučilišta.

Južnoafrička Republika ima najveći program za liječenje HIV-a, sa 7,1 milijuna zaraženih osoba zbog čega se država često suočava s nedostatkom povoljnih kandidata za transplantaciju .

Ako ovaj slučaj prođe bez zaraze, mnogi liječnici smatraju da bi to mogao biti početak rada na unapređenju transplantacija bez mogućnosti zaraze HIV-om.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.