Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
18. siječnja 2020.
Izgubljeni grad

Na današnji dan otkriven je Machu Picchu, za izumiranje Inka kriv je sifilis?

Na današnji dan otkriven je Machu Picchu, za izumiranje Inka kriv je sifilis?
Na današnji dan otkriven je Machu Picchu, za izumiranje Inka kriv je sifilis?
Autor:
Objavljeno: 24. srpanj 2018. u 11:30 2018-07-24T11:30:46+02:00

Američki arheolog i političar Hiram Bingham III. 1911. godine, tijekom jedne od šest ekspedicija na najvišem dijelu peruanskih istočnih Andi, pronašao je Machu Picchu, "izgubljeni grad Inka".

Machu Picchu sveti grad Inka smjestio se na istočnim padinama planinskog lanca Urubamba, na 2.350 metara nadmorske visine.

Machu Picchu je vjerojatno izgrađen oko 1300. godine, ali je zbog izoliranosti ostao sakriven više od šest stoljeća. Grad svjedoči o vremenu carstva Inka koje je bilo ogromno. Nakon osvajanja teritorija, moćne Inke sagradile su kanale za navodnjavanje i sustave popločenih cesta, tvrđave, hramove i monumentalne kamene zgrade.

Danas arheolozi smatraju da Machu Picchu nije bio grad u klasičnom smislu jer u njemu nisu pronađeni ostaci birokratske uprave, trgovine ili vojne utvrde.

Najvjerojatnije je građen kao carski posjed i religijsko utočište ili kao tajni ceremonijalni grad.

Ostaci Machu Picchua odaju carski stil Inka kakav se može naći i na drugim mjestima nekad najveće države Novoga svijeta prije dolaska Europljana.

Machu Picchu je kako se čini bio napušten i prije nego što su carstvo Inka pokorili Španjolci, a prema jednoj teoriji, stanovnike je pokosio sifilis koji je stigao iz Europe, a propast je dovršio građanski rat.

Zanimljivosti poput ove možete pronaći u digitalnoj knjižnici Metelwin.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.