Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. ožujka 2020.
Lijek za dušu i tijelo

MORE JE ZAISTA LJEKOVITO Imate li barku, ne gubite niti trenutka

Foto Pixabay.com
Foto Pixabay.com
Autor:
Objavljeno: 2. listopad 2018. u 14:02 2018-10-02T14:02:38+02:00

Boravak na površini vode tako psihološke promjene tijekom kojih, suočeni sami sa sobom i prirodom oko sebe, ulazimo u drugačije i prirodnije stanje, negoli ono stresno s kojim smo svakodnevno suočeni.

Dobra vijest za primorce i sve koji se tako osjećaju, a rado koriste svoje brodice i barke za ribolov ili odmor podalje od obale. Nedavno istraživanje pokazuje da ljudi doživljavaju brojne tjelesne, emotivne i psihološke benefite ako borave blizu, unutar ili na površini mora.

Jedan od vodećih istraživača pozitivnih učinaka aktivnosti poput plovidbe morem je dr. Wallace J. Nichols, morski biolog i autor knjige "Plavi um", bestselera o znanstvenoj povezanosti između vode i sreće, prenosi Good News Network.

- Učinak boravka na brodici ili barci u našem životu, i njegove temeljne povezanosti s vodama na Zemlji, dobro je dokumentirano iz ekonomske, ekološke i edukativne perspektive. No veza između boravka na moru i našeg zdravlja veoma je podcijenjena, kaže dr. Nichols.

Sada, zahvaljujući znanosti, postoje jasni dokazi da običan pogled ili osluškivanje prirodnih voda potiče zdravlje snižavanjem kortizola, povišenjem serotonina, uz neizostavno opuštanje cijelog organizma.

Nichols je prvi koji je istražio kako boravak na brodu pospješuje zdravlje čovjeka. Naime, naspram upuštenog stanja uma uslijed boravka na vodi kojeg naziva "plavi um", nalazi se "crveni um" - stanje u kojem je čovjek, uslijed svakodnevnih briga i brzog načina života, obuzet stresom, anksioznošću i strahom.
"Plavi um", prema Nicholsu, blago je meditativno stanje koje karakterizira smirenost, jedinstvenost i osjećaj pripadnosti prirodi koji se u svakodnevici gubi.

- Napravio sam mnogo istraživanja koja proučavaju pozitivne strane boravka u vodi, na vodi ili u njenoj blizini. Kada stupite na plovilo udaljavate se od buke prometa, televizija, ureda - sve situacije koje inače izazivaju stres nestaju. Brod je tehnološki najbolja izumljena stvar kojom se možete približiti pojmu "plavog uma" i pobjeći od "crvenog uma", poručuje slavni morski biolog.

Prema njemu, plovidba donosi stanje mira. Osigurava odmak od dnevnih rutina, odmor za mozak i razmišljanje u skladu s prirodom, a ne svakodnevnim brigama koje nas inače muče. Boravak na površini vode donosi tako psihološke promjene tijekom kojih, suočeni sami sa sobom i prirodom oko sebe, ulazimo u drugačije i prirodnije stanje, negoli ono stresno s kojim smo svakodnevno suočeni.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.